Remkes met Broertjes op de raadhuistoren.
Remkes met Broertjes op de raadhuistoren. Archieffoto: Bastiaan Miché

Provincie: streep door fusie Hilversum met Wijdemeren

HILVERSUM De gemeentelijke herindeling - ook wel Arhi-procedure genoemd - gaat niet door. Hiermee is de fusie van Hilversum en Wijdemeren van de baan. Ook Huizen, Blaricum en Laren hoeven niet meer samen te gaan. Het Hilversumse college van burgemeester en wethouders is verrast door dit besluit van de provincie.

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben dit besloten naar aanleiding van het conceptbeleidskader herindeling 2018 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarin staat dat de provinciale rol bij Arhi-procedures niet wordt versterkt. Haarlem verwacht op grond van het conceptbeleidskader dat beide provinciale Arhi-procedures in 't Gooi en de Vechtstreek op onvoldoende steun in het parlement kunnen rekenen.
En hoewel het om een conceptbeleidskader gaat, heeft de provincie nu toch al besloten de volgens velen onnodige herindelingskwestie stop te zetten. De definitieve versie zal niet heel anders zijn, is de verwachting. "Maar vooral omdat we de Gooise gemeenten niet langer in onzekerheid willen laten", aldus GS in een persbericht. "Het is van belang om de betrokken gemeenten snel duidelijkheid te verschaffen over de provinciale herindelingsprocedures, mede omdat de procedures al twee keer zijn verlengd. Daarnaast verwachten GS dat bij een verschuiving van de mogelijke fusiedatum van 2021 naar 2022 het kabinet en het parlement zich niet zullen willen baseren op bestuurskrachtonderzoeken uit 2016."

De procedures voor een herindeling in deze regio begonnen in 2017. Aanleiding is het verzoek van de minister van BZK in 2013 aan de provincie om een advies te geven over een bestuurlijke oplossing voor de toekomst van Muiden en Weesp, die past binnen een langetermijnperspectief voor de hele Gooi en Vechtstreek. Daarna zijn diverse onderzoeken uitgevoerd, waaruit bleek dat Weesp en Wijdemeren lokale bestuurskrachtproblemen hebben en er een gebrek is aan regionale bestuurskracht.
En hoewel de fusies nu van de baan zijn, zijn de bestuurskrachtproblemen nog niet opgelost, aldus Haarlem. Daarom moeten de gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen om samen met de minister een oplossing te vinden.
"Wanneer het gaat om de energie die inwoners, colleges en gemeenteraden in Gooi en Vechtstreek afgelopen tijd hebben gestopt om tot regionale herindelingen te komen, dan zijn wij teleurgesteld", aldus de Hilversumse Arhi-wethouder Karin Walters. "Voor onze inwoners blijft het ook nog langer onduidelijk. Wat dit voor de toekomst gaat betekenen, kunnen wij nog niet inschatten. Wij gaan eerst met andere gemeenten om tafel om de impact van dit besluit van de provincie Noord-Holland te bepalen. Op basis daarvan bepalen wij opnieuw de stappen die nodig zijn om de regionale samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld wonen, bereikbaarheid, werkgelegenheid en zorg te versterken."