Een deel van de maquette van De vier brinkjes van Michel Huisman, een alternatief plan voor het stationsgebied.
Een deel van de maquette van De vier brinkjes van Michel Huisman, een alternatief plan voor het stationsgebied. Foto: Michel Huisman

Boek voor andere varianten stationsgebied echt gesloten

De tijd om nieuwe varianten in te dienen, is voorbij. Toch waagt Michel Huisman, bedenker van het Maankwartier in Heerlen, een poging.

HILVERSUM In hoeverre is alles in beton gegoten als het gaat over de plannen voor het stationsgebied? Het gevoel ontstaat dat inwoners en andere belangstellenden alleen mogen schieten op de ideeën van de gemeente. Hilversum zet in op het model van De 7 straatjes. Het bespreken van andere varianten is echt voorbij, meldt wethouder Arno Scheepers.

Hoewel alle politieke partijen zich duidelijk uitspraken voor De 7 straatjes vindt menigeen dat er nog wel iets aan deze variant schort. Een aantal fracties liet tijdens de behandeling in de commissie duidelijk doorschemeren dat het kiezen tussen twee kwaden was. Voor velen viel De Passage af omdat dit het model met een verdiepte ligging van de Schapenkamp was.

De discussie over kijken naar een andere oplossing kwam weer tot leven tijdens de VVD-bijeenkomst van 8 november over de vernieuwing van het stationsgebied. Kunstenaar Michel Huisman was daar te gast. De inwoner van Heerlen, die eerder al het stationsgebied in zijn woonplaats vormgaf (het Maankwartier), heeft ongevraagd een plan voor Hilversum bedacht: De vier brinkjes. Dat presenteerde hij op donderdag 8 november tijdens een VVD-bijeenkomst over de vernieuwing van het stationsgebied. Veel aanwezigen werden enthousiast van zijn voorstel, waaronder Jacqueline van Oostveen.

De tijd van nieuwe alternatieven is geweest. Het traject loopt al anderhalf jaar in Hilversum Er is een uitgebreid participatieproces geweest, waarbij Hilversummers, ondernemers en andere belanghebbenden hun inbreng hebben gehad. Ook de politiek heeft haar wensen kenbaar gemaakt. Daar rolden twee modellen uit die aan alle veertien voorwaarden voldeden en die nader zijn onderzocht. Nu alles weer op z'n kop zetten, zou respectloos zijn naar alles en iedereen die de moeite heeft gedaan in te spreken en mee te denken, zo luidt de overweging van de wethouder.

Dat tijd geen issue zou moeten zijn voor de grote opknapbeurt van het station, je krijgt maar één kans om het stationsgebied goed aan te pakken, dat moet zeker de komende 75 jaar mee; neem daar dan de tijd voor, ook al als je een duidelijke richting in bent geslagen, is wat de voorstanders van een nieuw model zeggen. "Dat argument kun je altijd blijven gebruiken. Die discussie ga je altijd houden", reageert Scheepers. "Kiezen doet ook altijd een beetje pijn. Je sluit iets definitief af. Daarnaast is het belangrijk het momentum vast te houden. Het zijn nu goede tijden. Dat willen we ook niet kwijtraken."

Huisman snapt die stelligheid niet zo goed. Daarom heeft hij een brief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad om toch serieus naar zijn alternatief, dat aan alle Hilversumse uitgangspunten én meer zelfs voldoet, te kijken. "Het standpunt van de wethouder dat dit te laat is en het college nét een plan heeft gekozen is bestuurlijk volkomen juist", schrijft hij. "Het zou daarnaast van grote intelligentie en ruimgeestigheid getuigen als u toch nog uw geest zou mogen verruimen met een onbekend en volstrekt onbelicht alternatief, dat vele voordelen heeft op De 7 straatjes", meldt de kunstenaar vervolgens nog.

'Kiezen voor een ander plan respectloos naar participatieproces'

Scheepers zegt nogmaals dat dit een gesloten boek is. De 'megalomane' ideeën van Huisman, die volgens de wethouder een behoorlijke slok duurder zijn, neemt hij ter inspiratie mee in het stedenbouwkundig plan. De Hilversumse identiteit en schaal die in De vier brinkjes zit, wil de liberaal meenemen.

Donderdag 29 november verzorgt de gemeente een inloopbijeenkomst. Tijdens deze sessie in het raadhuis kunnen de bezoekers zich uitspreken over architectuur, materialen, kleurgebruik en het groen.