Een oorkonde en een cheque van de gemeente voor de landskampioen.
Een oorkonde en een cheque van de gemeente voor de landskampioen. Foto's: Bastiaan Miché

Huldiging van 'leukste kleinste club'

Vreemde eend in de sportbijt of niet: de Hurricanes zetten zichzelf goed op de kaart. Daar is de landstitel het beste bewijs van.

HILVERSUM De kleinste sportafdeling met de grootste prestatie van Hilversum. Dat gaat op voor de American footballers van de Hilversum Hurricanes. Na een droogte van zeventien jaar sleepten de blauw-gelen dit jaar de landstitel weer in de wacht. Dat is tegenwoordig goed voor een feestje op het raadhuis.

Ongeveer de helft van de selectie had zich vrijdag opgedoft voor de huldiging. De overige konden geen vrij krijgen van hun werk of hadden een andere reden waarom zij er niet bij konden zijn, zo liet captain Maurice Tielen weten. Het is niet zo dat een deel van de spelers het feestje boycotte, zoals dat tegenwoordig in de Verenigde Staten het geval is. Kampioenenteams laten de eer aan zich voorbijgaan om door president Donald Trump gehuldigd te worden in het Witte Huis.

Op de plagerige vraag of de Hilversummers overwogen hebben om niet te komen, verschijnen glimlachen op de gezichten. De American footballers zijn juist blij met de huldiging en de aandacht. Voor burgemeester Pieter Broertjes hebben ze zelfs een cadeau meegenomen: een officieel wedstrijdshirt met achterop zijn naam en rugnummer 035. Tielen, de quarterback (de spelverdeler), roemt in zijn dankwoord de gemeente. Hij stelt dat de betrokkenheid de laatste jaren groter is geworden. Dat is niet onopgemerkt gebleven. "Ik heb het idee dat de lijntjes veel korter zijn en ben blij dat we een bepaald podium krijgen", zei hij.
"Wij zijn hartstikke trots op jullie. Trots op jullie ontwikkeling en prestatie van misschien wel de leukste kleine club van Hilversum", meldde wethouder Floris Voorink van Sport in zijn toespraak. Voordat hij een gemeentelijke oorkonde en en cheque ter waarde van 500 euro overhandigde, gaf hij aan dat Hilversum een nieuwe traditie heeft, namelijk het huldigen van landskampioenen. In de recente jaren waren dat overigens steeds de rugbyers van Hilversum. "Jullie zetten dit nu mooi voort", aldus Voorink.

Zondag 8 juli kroonden de Hilversummers zich na zeventien jaar weer tot kampioen. In de Tulip Bowl, de finale, versloegen zij de Lelystad Commanders met 24 -13.

Een officieel wedstrijdshirt als cadeau voor de burgemeester.