Rebekka - ook wel Rebella genoemd - Timmer liet zich tijdens de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet horen.
Rebekka - ook wel Rebella genoemd - Timmer liet zich tijdens de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet horen. Foto: Bastiaan Miché

'Ik kan geen standpunten verdedigen waar ik faliekant tegen ben'

Nog één vergadering woont Rebekka Timmer bij als SP-raadslid. Ze stopt en vertrekt naar Bij1. Bij de partij van Sylvana Simons kan ze haar idealen en principes beter verenigen.

HILVERSUM Nee, haar opstappen heeft weinig te maken met alle ophef die is ontstaan over haar betrokkenheid bij de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) of toen ze de eigenaars van De Koffiebranderij betichtte van racisme. De SP is steeds minder haar partij door de koers die de partij landelijk vaart op het migratiestandpunt. Na lang wikken en wegen heeft Rebekka Timmer haar conclusies getrokken.

Het doorhakken van de knoop om de raadszetel op te geven en zich aan te sluiten bij Bij1 heeft de nodige tranen gekost. Timmer zegt dat het een pijnlijk besluit is. Wél een die ze heeft moeten nemen, want het knaagt al lang. Eigenlijk speelt het al sinds januari, twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Fractievoorzitter Bianca Verweij bevestigt dit. Al vele gesprekken hebben de twee SP'ers gevoerd over de landelijke lijn van hun partij.

"Je gaat bij de SP omdat je socialist bent. Steeds vaker vroeg ik me af: blijf ik kiezen voor een partij waar ik mijn idealen niet meer terugvindt?", geeft Timmer aan. In aanloop naar de Europese verkiezingen van 2019 constateert zij dat de partij atypische standpunten inneemt. Volgens haar schuift de partijkoers op naar rechts en ontbreekt de linkse, socialistische analyse als het gaat over het migratie- en asielvraagstuk. Tevens is er binnen de partij te weinig ruimte voor kritiek en discussie en hebben antiracisme en intersectionaliteit geen plaats. "Dat wringt bij Rebekka", meldt Verweij. "Ik kan geen standpunten verdedigen waar ik faliekant tegen ben", is de korte uitleg van Timmer zelf.

Dat zijn de belangrijkste redenen voor de 19-jarige, die wegens haar optreden de bijnaam Rebella heeft gekregen, om de SP de rug toe te keren. Ze bezweert dat de gebeurtenissen van de laatste weken, waaronder de KOZP-demonstratie, haar prominente rol tijdens het protest en het conflict dat zij vrijdag 16 november had bij De Koffiebranderij, hierin nauwelijks meespelen. De koffiezaak had racistische uitingen in en buiten de zaak, volgens haar. Daar zei Timmer wat van. Dat leidde tot veel commotie. Vorige week dinsdag is de kou uit de lucht gehaald. Omdat deze zaken nauwelijks invloed hebben gehad op haar beslissing lijkt de timing wat vreemd. Maar zaken als antiracisme, discriminatie en afrofobie zijn wél thema's van deze tijd van het jaar. "Haar idealen en principes komen wel samen in deze tijd", verklaart Verweij.

Voor Timmers aandachtsgebieden is geen plaats binnen de Hilversumse politiek. Zij probeert zaken als antiracisme te agenderen. Dat deed ze bijvoorbeeld bij de kwestie rond Gilly Emanuels, oud-onderneemster van 't Perronnetje, en bij de discussie om voormalig burgemeester Joost Boot een straatnaam te geven; hij was een groot voorstander van de apartheid in Zuid-Afrika. Beide SP'ers begrijpen dat het geen licht en gemakkelijk thema is, maar wel waar politieke ruimte voor moet zijn.
Op steun en begrip van de politieke collega's hoeft Timmer niet te rekenen, ook als zij gebruikmaakt van het demonstratierecht en zich aan de afspraken houdt die vooraf gemaakt zijn met de burgemeester als zij met dertig andere KOZP'ers komt demonstreren tegen het fenomeen 'blackfacing' bij de intocht van Sinterklaas in Hilversum. Op zaterdag 17 november was er een onaangekondigde tegendemonstratie van pro-zwartepietmensen. Een deel van deze aanhang was duidelijk op iets anders uit. Timmer en haar mededemonstranten zijn uitgescholden en bekogeld met eieren, waardoor KOZP uit veiligheidsoverwegingen moest worden afgevoerd. Een confrontatie is door goed optreden van de politie voorkomen. Na afloop rept niemand binnen de politiek over het opsporen en bestraffen van de agressor. Veelzeggend, vinden Verweij en Timmer.
"Geweld tegen demonstranten is een serieus probleem. De veiligheid in het geding brengen is een serieus probleem, maar daar valt niemand over", stellen beide dames. "Over de demonstratie vraagt D66 als eerste of de burgemeester wel veilig was", is de typering van Verweij. "En als de burgemeester wordt bedreigd door een verwarde man bij De Cocon dan staat de VVD diezelfde avond tijdens de raadsvergadering klaar met een fles wijn en een bos bloemen. Tegen Rebekka zijn zo veel bedreigingen geuit dat ze van de VVD nog wel honderd flessen wijn krijgt", luidt haar vervolg.

Binnen de Hilversumse SP-fractie was alles goed. Het landelijk beleid negeren omdat je toch lokaal opereert, is voor haar geen optie. "Ik had kunnen aanblijven, want er is hier zeker nog genoeg werk aan de winkel." Maar ze kiest nu voor haar idealen, zoals ze zelf zegt. Dat verklaart de overstap naar Bij1. Bij deze partij nemen ze in haar optiek wel de goede standpunten in. Wat haar rol gaat zijn, is nu nog onduidelijk. Dat komt ook omdat ze zich na de laatste raadsvergadering van 2018 pas aansluit bij de partij van Sylvana Simons.

Voor de door Timmer geagendeerde thema's is geen ruimte