'Meer tijd nodig voor draagvlak'

Vervolg voorpagina

De zes straten of wijken die zich bij de gemeente hebben gemeld voor een vrijwillig vuurwerkvrije zone zijn de Vaartweg, Utrechtseweg, het Jac. P. Thijsseplein, in Kerkelanden, omwonenden van de Beatrixtunnel en mensen van kinderboerderij het Hertenkamp.

Tot concrete afspraken heeft dat dus nog niet geleid, al zijn de gesprekken met het Hertenkamp, de Utrechtseweg en het Jac. P. Thijsseplein nog gaande. Daarvan volgen de uitkomsten later. De bewoners uit de buurt van de Vaartweg en Beatrixtunnel hadden vooral een hulpvraag, namelijk aandacht van de buurtcoƶrdinatoren en (jeugd-)boa's voor vuurwerkoverlast in hun buurt, aldus een woordvoerder. "Die verzoeken pakt de gemeente uiteraard op."(...) "Ook zijn er bewoners, zoals in Kerkelanden, die het dit jaar nog te vroeg vinden en meer tijd nodig hebben om draagvlak te krijgen voor hun idee", aldus de gemeente.
De gemeente wil nog niet zeggen dat de pilot een flop is. Begin 2019 wordt deze geƫvalueerd. Dan wordt bekeken of er een vervolg komt.


Pro-zwarte- pietbetogers niet opsporen

HILVERSUM Waarom burgemeester Pieter Broertjes geen werk laat maken van het opsporen en bestraffen van de mensen die tijdens de intocht van Sinterklaas met een tegendemonstratie kwamen, is de SP een raadsel. De burgervader ziet daarvoor geen enkele aanleiding.

In onder meer Eindhoven heeft de burgemeester aangekondigd de relschoppers op te sporen en ervoor te zorgen dat zij een gepaste straf krijgen. In Hilversum bezigt Broertjes zulke taal niet. Daarmee laat hij de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet in de kou staan, zo meent de SP.
"De meeste tegendemonstranten kwamen niet uit Hilversum", zegt Broertjes in Het Gesprek Met. "Wij kennen ze niet. Ze waren na een uur ook weer weg. We hebben ze niet aangehouden. Ze hebben geen strafbare feiten gepleegd", luidt zijn verdere uitleg.

9