Burgemeester Boot in de eregalerij in het raadhuis.
Burgemeester Boot in de eregalerij in het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

Naamswijziging van Bootlaan correct tot stand gekomen

HILVERSUM Het college van burgemeester en wethouders heeft correct gehandeld. Met de naamswijziging van de Burgemeester Bootlaan is niets mis. Dat advies van de Commissie Bezwaarschriften, dat de ingediende bezwaren ongegrond vindt, is nu overgenomen, waardoor de straatnaam nu definitief is.

Eind maart besloot het oude college Hilversums langstzittende burgemeester - Joost Boot droeg de ambtsketen van 1951 tot 1968 - te eren met een straatnaam. Het gaat om het stuk tussen de 's-Gravelandseweg en de Hoge Naarderweg. Het is dicht bij zijn voormalige werkplaats - het raadhuis - en ligt in de buurt van andere burgemeestersstraten.

In eerste instantie leek er niets mis te zijn, totdat de PvdA en de SP in juni vragen stelden. Zij kaartten aan dat de toekomstige bewoners niet waren gekend en betrokken bij de verandering van hun aanstaande woonadres. Zij gingen uit van het Molenpad. Projectontwikkelaar en verkopend makelaar gebruikten deze titel omdat hier vroeger molen De Ruyter stond.

Daarnaast hadden de partijen grote moeite met het vereren van een man die voorstander was van de grote apartheid. Dat leidde tot een hoogoplopende discussie. Dat de gemeente hier niet gevoelig voor was, vinden de PvdA en de SP teleurstellend. "Zonder moeite hadden we andere keuzes kunnen maken", menen Femke van Drooge (PvdA-fractievoorzitter) en Rebekka Timmer (SP-raadslid).