Taxichauffeurs moeten door de komst van collega's nu veel langer moeten wachten voordat zij weer een passagier kunnen vervoeren.
Taxichauffeurs moeten door de komst van collega's nu veel langer moeten wachten voordat zij weer een passagier kunnen vervoeren. Foto: Bastiaan Miché

Onrust door taxichauffeurs van buiten regio; wethouder pleit voor keurmerk

Onrust op de taxistandplaats bij station Hilversum, blijkt uit vragen van D66 aan de wethouder. Zijn advies aan de taxibranche: kom met een kwaliteitskeurmerk.

hilversum Het college van burgemeester en wethouders is bekend met de problemen op de taxistandplaats, zei wethouder Floris Voorink afgelopen week. Het probleem is niet nieuw, al was er recent een 'voorval in de categorie openbare orde'. Maar heel veel kan de gemeente niet betekenen in deze vrije markt.

D66-commissieleden Hans Verheij en Abdellatif Zaabat stelden afgelopen week vragen aan Voorink. Aanleiding was een brandbrief van taxichauffeurs aan de politiek over problemen op de taxistandplaats bij het station in Hilversum. Door het instellen van taxiverordeningen in Utrecht en Amsterdam zouden taxichauffeurs uit die plaatsen nu ook in Hilversum hun opstapritten halen.

Wettelijk gezien mag dat allemaal, conform de wet Personenvervoer 2000, maar dit levert wel weer gedoe op, menen de Democraten. "Zo ontberen de 'nieuwe collega's' de benodigde stratenkennis, rekenen zij onnodig hoge tarieven en bedreigen reizigers of andere taxichauffeurs als passagiers voor een andere taxi willen kiezen uit de wachtrij. Taxichauffeurs vervoeren gasten uit binnen- en buitenland naar bestemmingen binnen onze gemeente. De huidige gebeurtenissen zijn geen positief visitekaartje voor de gemeente Hilversum."
Bovendien zouden de taxichauffeurs door de komst van collega's nu veel langer moeten wachten voordat zij weer een passagier kunnen vervoeren. D66 wilde daarom weten of Voorink iets ziet in het instellen van een Taxiverordening, dat zou namelijk de taxibranche ook graag zien. "Eventueel met een daarbij behorend keurmerk voor taxichauffeurs", aldus Verheij en Zaabat. Op die manier kunnen de lokale chauffeurs de service- en dienstverlening naar de klanten beter garanderen en ontstaat er een betere verdeling van het taxiaanbod, is de gedachte. Daarnaast is de vraag of een idee is om bij grote evenementen in Hilversum te werken met een lokaal Taxivignet, zoals dat gebeurt tijdens het carnaval in plaatsen als Tilburg, Breda en Den Bosch.

Dat laatste ziet Voorink niet zo zitten. Het is ook niet nodig in Hilversum, meent hij. En ook een verordening vindt hij een zwaar middel. "Daar zitten ook kosten aan, voor zowel de gemeente als de ondernemers. En in 2013 - nog voordat ik wethouder was - werd deze maatregel als te rigoureus gezien."
Hoewel de gemeente alert is op ongeregeldheden, monitort zij niet actief de taxibranche. Dat is ook geen taak voor de gemeente, aldus Voorink, maar voor de Inspectie Leefomgeving en Transport. De wethouder wil in deze open markt dus vooral terughoudend zijn als het gaat om regelgeving. Zijn advies aan de taxibranche is om met een kwaliteitskeurmerk te komen. Dan ziet de passagier wie hij of zij kan vertrouwen en wie niet. "En ik stap liever in een taxi die de weg kent."