Het veelbesproken pand aan de Franciscusweg.
Het veelbesproken pand aan de Franciscusweg. Foto: Bastiaan Miché

Oplossing voor financiële ellende rond 't Gooische Bad lijkt nog heel ver weg

De soap rond het zwembad 't Gooische Bad is nog altijd niet ten einde. Forse kritiek is er ook op zwemschoolhouder Shiva de Winter.

HILVERSUM Een leuk bericht tussendoor: sinds de opening in september van 't Gooische Bad in Kerkelanden hebben al ruim 250 kinderen hun zwemdiploma behaald. "Iedere week zwemmen tussen de twintig en dertig kinderen af", vertelt eigenaar Shiva de Winter van De Winter Sport. Vraag is alleen of er volgend jaar nog steeds kinderen afzwemmen in het bad aan de Franciscusweg.

De Winter luidde vorige week de noodklok. In een persbericht met de kop 'Gemeente Hilversum zet tegenwerking tegen Zwembad Kerkelanden ('t Gooische Bad) voort' berichtte hij dat het onmogelijk was om Klokker Auto's, al jarenlang gevestigd in de kelder van het pand, voor 1 januari uit te kopen. Dat was vanwege de verkeersveiligheid wel een belangrijke voorwaarde in de voorlopige vergunning van de gemeente.

Maar de voorwaarde is in de praktijk niet uitvoerbaar, aldus de ondernemer, die in de aanloop naar de opening al veel extra kosten heeft moeten maken. Het verzoek van De Winter om een jaar uitstel leverde echter niets op. Afspraak is immers afspraak, klinkt het vanuit het raadhuis.
Wethouder Floris Voorink (Vergunningverlening en Handhaving) is daarbij not amused en kraakt de noodkreet van De Winter. Vooral het beeld dat de gemeente als boeman wordt gezien zet kwaad bloed, net als het feit dat hij pas om vijf voor twaalf werd geconfronteerd met de financiële zorgen. Wel lijkt het onwaarschijnlijk dat na de jaarwisseling - hoewel dat juridisch kan - het zwembad dichtgaat. Niemand - ook de wethouder niet - misgunt De Winter zijn succes. En daarnaast is er dat ene maatschappelijk belang: kinderen moeten leren zwemmen.
Duidelijk is wel dat de wethouder baalt van alle ophef die nu (alweer) is ontstaan. Immers, al eind maart, aldus Voorink, wist De Winter dat hij Klokker moest uitkopen. "Shiva belde mij tijdens de paasdagen nog op met het verzoek of de gemeente hem daarbij kon helpen. Daar heb ik nee op gezegd. De gemeente is namelijk geen bank. En dat begreep hij."
En dat De Winter nu geen of niet genoeg geld heeft om Klokker uit te kopen is - hoe vervelend ook - geen probleem van de gemeente, vervolgt de wethouder. "En ik neem aan dat deze situatie niet nieuw is. Het is nu begin december en we worden hier nu om vijf voor twaalf mee geconfronteerd. Hij zet er daarmee zo'n enorme tijdsdruk op. Terwijl in september het geld waarschijnlijk ook al op was."

Maandag besprak Voorink de kwestie met zijn ambtenaren, maar daarover wordt (voorlopig) niets gemeld. De Winter, zegt een woordvoerder, heeft ook nog een maand om zijn zaakjes te regelen. Ondertussen uitte ook eigenaar Edwin Klokker van het gelijknamige autobedrijf zijn ongenoegen over De Winter. "Het is een soort van GTST", reageert hij. Klokker zegt De Winter al het succes van de wereld te gunnen en wil best vertrekken uit het pand. Maar dan moet daar wel een goed bedrag tegenover staan, is zijn op zich logische standpunt.
Klokker heeft - gelukkig voor hem én De Winter - nog niet gezocht naar een nieuw onderkomen en deze dus nog niet gevonden, mocht hij vertrekken. Dat zou het garagebedrijf alleen maar geld hebben gekost, wat hij dan weer zou kunnen verhalen op De Winter. Maar hij wil wel snel duidelijkheid. De afgelopen maanden heeft hij door al het gesteggel nauwelijks meer geïnvesteerd in zijn huidige locatie en stilstand is ook in dit geval achteruitgang. "Onbewust ben ik nu ook slachtoffer. Omdat er geen duidelijkheid komt." Inmiddels zijn de gesprekken tussen De Winter en Klokker - na enige weken - weer enigszins hervat, reageert De Winter op de kritiek van Klokker. Wel heeft de zwemschoolhouder een WOB-verzoek ingediend bij de gemeente.