De spelers van Olympia juichen na weer een treffer.
De spelers van Olympia juichen na weer een treffer. Foto's: Bastiaan Miché

Zorgen bij Altius binnen en buiten het veld na nederlaag tegen Olympia'25

Even leek het erop dat de derby zaterdagmiddag op Berestein tussen Olympia'25 en Altius zou worden gestaakt. Uiteindelijk werd het duel uitgespeeld. De thuisploeg won.

HILVERSUM De wedstrijd tussen het thuisspelende Olympia'25 en Altius had alle ingrediënten die horen bij een echte derby. Doelpunten, strijd, emotie, spanning en helaas mensen langs de lijn die na het nodige verbale geweld hun handen niet thuis konden houden.

De scheidsrechter stuurde de spelers voor een afkoelingsperiode van een kwartier naar de kleedkamer. Uiteindelijk won Olympia met 4-3 en staat zevende. Altius bezet de negende plaats. "Waar hebben we het nu helemaal over", doelt Altius-aanvoerder Arno Calis op de rel die in de tweede helft langs het veld plaatsvond. "We spelen maar in de derde klasse van het district. Ik snap werkelijk niet waar al dat gedoe voor nodig is. Laten de mensen gewoon normaal doen en genieten van een partij voetbal. Ik heb samen met de aanvoerder van Olympia met de scheidsrechter gesproken en gelukkig wilde hij het duel uit laten spelen."
Het scoreverloop gaf eveneens aanleiding voor de nodige opwinding langs en in het veld. Olympia kwam vroeg op voorsprong door Elias Mselmi, maar bij de rust stonden de bezoekers op voorsprong door Eners Unlu en een eigen doelpunt van Olympia. Na de thee was Olympia de betere ploeg. Door Mohammed Youb, Mickey Hueting en Bas Ham werd het 4-2. Na de goal van Calis vlak voor het eindsignaal ontbrak de tijd voor de oranjehemden om er nog een gelijkspel uit te slepen.

Olympia-trainer Danny Wiersma was de lachende derde na de doelpuntrijke wedstrijd: "Het duel had twee gezichten. Altius was in de eerste helft beter en wij na de pauze. Na de gewenningsperiode waarin we een traject hebben ingezet, beginnen we beter te voetballen. De intensieve trainingsarbeid betaalt zich uit. In het begin van het seizoen verloren we dergelijke wedstrijden. Nu valt het bekende kwartje onze kant op en we hebben nu drie wedstrijden achter elkaar gewonnen. Dat geeft de ploeg moraal. Als de punten uitblijven wordt het lastiger."
Het zit Altius in deze competitie niet mee. De ploeg voetbalt te wisselvallig om voor de prijzen te spelen. Vorige week weigerden Samir Didouch en Bilal el Morabet na een conflict met enkele spelers om nog langer voor Altius te voetballen, maakte de onzichtbare coach Herman Wallenburg bekend dat hij na dit seizoen vertrekt, zijn er de nodige strubbelingen bij het zoeken naar een nieuwe voorzitter en is er financieel het een en ander niet op orde. Met de twee dissidente voetballers zal na het luwen van de emoties een evaluatiegesprek plaatsvinden.
Aanvoerder Arno Calis ziet dat alles met lede ogen aan. "Ik wil niet direct zeggen dat dit direct de oorzaak is van ons matige spel, maar je voelt wel dat het rommelt in de club en dat er het nodige aan de hand is. Het is onze zwakte dat we ons daar als spelers niet van kunnen afsluiten." Ook constateert Calis de wisselvalligheid: "Als we op voorsprong komen gaat het fout. Dan maken we verkeerde keuzes en rommelen we wat. Pas als we weer op achterstand komen, gaan we weer de strijd aan. In de wedstrijd tegen Olympia zakten we na een goede eerste helft door de ondergrens. Ik vind het onverklaarbaar dat het nu een stuk minder gaat dan in het vorige seizoen. We wilden voor promotie spelen."

Het is helder: de spelers van Altius snakken naar de winterstop om de zaken weer in het gareel te krijgen. Slechts elf punten uit tien wedstrijden en maar twee punten verwijderd van degradatievoetbal is beneden de stand van Altius. Calis: "We hebben te veel kwaliteit om degradatievoetbal te moeten spelen. In de laatste twee wedstrijden voor de winterstop, zaterdag thuis tegen Laren en volgende week uit bij Nita, moeten we punten pakken voor het zelfvertrouwen."

Het ging er zoals dat hoort bij een derby soms fel aan toe.
Olympia speelt dit seizoen steeds beter.