Ouders en kinderen stonden oog in oog met de vijftien demonstranten.
Ouders en kinderen stonden oog in oog met de vijftien demonstranten. Foto: Bastiaan Miché

Gemeente hekelt niet melden protest

Voor de derde keer binnen een maand in Hilversum was er zondag een protest tegen Zwarte Piet. Geweld bleef uit, prettig was het niet.

HILVERSUM Bijna opgelucht zei burgemeester Pieter Broertjes in oktober nog dat er in Hilversum opnieuw geen protesten voor of tegen Zwarte Piet zouden zijn. Nu het kinderfeest met de goedheiligman in de hoofdrol er weer opzit, staat de teller uiteindelijk op drie demonstraties. En iedere keer leidde dat tot gedoe tussen voor- en tegenstanders, met name op social media.

Na het protest op station Media Park op maandag 12 november en die vijf dagen later tijdens de intocht in het centrum van Hilversum, waarbij door goed ingrijpen van de politie een massale vechtpartij kon worden voorkomen, was het zondag raak bij Gooiland. Dit keer was de betoging vooraf niet aangekondigd.
In het theater stond drie keer de voorstelling Mega Sint Show op het programma. Voor de voorstelling van 13.00 uur werden bezoekers - ouders en kinderen - geconfronteerd met pakweg vijftien tegenstanders van Zwarte Piet. Hoewel geweld uitbleef, was het pijnlijk om te zien hoe de ouders werd verteld dat ze zich moesten schamen. Een enkele ouder wilde nog het gesprek aangaan, maar kwam er al gauw achter dat dit zinloos was. Overigens was de voorstelling niet van Gooiland zelf. De evenementenlocatie verhuurde de zaal aan de producent van de Mega Sint Show, die de afgelopen weken in tal van theaters te zien was.
Opnieuw werd - op social media - duidelijk dat het weliswaar vreedzame protest alleen maar lijkt te leiden tot meer verdeeldheid. Mogelijk zijn meer Nederlanders dan voorheen tegenwoordig van mening dat de traditionele Zwarte Piet verleden tijd is. Echter, een grote groep is nog altijd voorstander van de manier waarop het altijd ging. Misschien zijn zij vanwege al die protesten wel fanatieker dan ooit tevoren.
Hoewel het protest van zondag vooraf niet was gemeld, vond de politie het uiteindelijk niet nodig om in te grijpen. Demonstreren is een grondrecht en bovendien hebben de demonstranten zich keurig aan de afspraken gehouden, aldus een politiewoordvoerder. Dat neemt niet weg dat er regels gelden voor het houden van een betoging, aldus een gemeentewoordvoerder. Zo moet een betoging minimaal 48 uur van tevoren bij de instanties worden gemeld. Daarnaast is er vooraf altijd een gesprek met de demonstranten, zodat het protest voor ieder zonder gedoe verloopt. In het geval van de betoging bij Gooiland is er geen melding gedaan, bevestigt de woordvoerder. "Als dat wel was gebeurd dan hadden we met de betogers afspraken kunnen maken. Zo hadden we mogelijk de geschrokken reacties van ouders en kinderen kunnen voorkomen. Dat het afgelopen weekend zo is verlopen, vinden we daarom erg spijtig. Mede daarom hebben we gisteren (maandag, red.) alsnog contact gezocht, maar nog niet gekregen, met de betogers. We willen met hen in gesprek om aan te geven dat wij het niet acceptabel vinden dat ze geen melding hebben gedaan."