Zeer onbestendig, geleidelijk minder zacht

Het vrij koude weer is sinds half vorige week uit de lucht. Een wisselvallig en zacht weertype is ervoor in de plaats. Tot en met zondag bepaalt een westelijke stroming het weer. Fronten van depressies brengen soms veel regen. In de loop van het weekeinde bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op, waardoor het na het weekeinde droger wordt, maar geleidelijk kouder.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar vrijdag regent het en ook overdag zijn er perioden met regen. De wind uit het zuidwesten neemt toe tot hard of stormachtig met kans op zware windstoten. Het wordt 11 à 12 graden. Ook in het weekeinde overheerst bewolking met kans op buien. Af en toe klaart het even op. Zaterdag blaast er nog een stevige westenwind, zondag meer noordwest en iets in kracht afnemend. Het is minder zacht. Zaterdag wordt het 9 à 10 graden. Zondag 8 graden.

Trend na het weekeinde

Het hogedrukgebied trekt noordoostwaarts waardoor de stroming oostelijk wordt. Het wordt flink kouder met maxima tussen 2 en 5 graden. In de nacht vriest het licht. Het blijft vrijwel droog. Mogelijk wordt het eind van de week minder koud. De kans op regen neemt dan toe.

Weetje

Na de zeer droge zomer was ook de herfst van 2018 zeer droog. Er viel in onze regio circa 125 mm neerslag tegen 240 mm normaal. De herfst staat op de zevende plaats in de top 10 van droogste herfstseizoenen. Het was tevens een recordzonnige herfst met 457 uren zon tegen 314 zonuren normaal. Het vorige record was 449 uren zon in de herfst van 1959.