Uit eigen onderzoek concluderen de soroptimisten dat er veel opmerkingen zijn over de veiligheid op straat, zoals de tunnel onder het spoor.
Uit eigen onderzoek concluderen de soroptimisten dat er veel opmerkingen zijn over de veiligheid op straat, zoals de tunnel onder het spoor. Foto: Bastiaan Miché

Meer cameratoezicht en verlichting op enge plekken in Hilversum

Uit hun onderzoek blijkt dat een aantal plekken gevoelens van onveiligheid oproepen. Daar wijzen de soroptimisten de gemeente nu op.

HILVERSUM Met meer camera's en betere verlichting pak je 'enge plekken' in Hilversum goed aan en daarmee verbeter je als gemeente het gevoel van veiligheid. Dat is op bepaalde locaties in Hilversum nodig, zo stelt Soroptimistclub Hilversum e.o. in hun schrijven aan het college van burgemeester en wethouders.

Met stip op één van 'enge plekken', waar de soroptimisten het over hebben, is de Groest en directe omgeving, waaronder het gebied rond het Filmtheater aan de Herenstraat. Dit is een locatie die door de nodige vrouwen en volgens de clubs zelfs door jonge mannen als onveilig wordt ervaren in de avond- en nachtelijke uren. Dat heeft te maken met dronken en opgefokte jongeren en het openlijk dealen van drugs, is de conclusie van de lokale serviceorganisatie van vakvrouwen.

Dit is naar voren gekomen op zaterdag 1 december toen de soroptimisten in het centrum een zogeheten actiedag hielden. Dit gebeurde in het kader van 'Orange the world', een actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Om hier aandacht voor te vragen kleurde het raadhuis van zondag 25 november tot en met maandag 10 december oranje. Op de genoemde actiedag hebben diverse leden zo'n tachtig mensen geïnterviewd op en rond de Kerkbrink. Daar kwamen vier locaties aan het licht waar de ondervraagden zich onveilig voelen zodra het donker is.

Een andere enge plek als het donker is, is rondom het spoor en het centraal station. "Men heeft het gevoel dat er wat met je kan gebeuren zonder dat iemand het ziet of eventueel hulpgeroep hoort. Er zijn nogal wat mensen daadwerkelijk lastiggevallen daar", meldt de Soroptimistclub. Het gaat om een groot gebied, waaronder de fietserstunnel onder het spoor, rondom de fietsenstallingen aan beide kanten van het station, het Oosterspoorplein en de straatjes erachter, het Wandelpad, maar ook het stuk tussen het station en de Groest. "De winkels zijn dicht, dus sociale controle ontbreekt", is de argumentatie. "Bij al deze plekken zou meer verlichting en camera's kunnen helpen om het gevoel van veiligheid te verhogen. Al was het maar om opnamen te maken die eventueel achteraf teruggezien kunnen worden", luidt de toevoeging.

Cameratoezicht en betere verlichting zijn wat de soroptimisten betreft goede middelen in de Oude Haven. In de avonduren of nog later is het daar volgens de ondervraagden niet fijn toeven. De bosschages staan dicht op het pad en er zijn hangjongeren. "Ouders vinden het niet veilig voor hun kinderen, terwijl het wel een leuke speelplek zou kunnen zijn", meent de club, die ook nog aankaart dat velen zich 's avonds en 's nachts onprettig voelen op de hei en in het bos in Noord en Zuid.

De club is in de pen geklommen omdat het nieuwe Integraal Veiligheidsplan (IVP) op de agenda van de raad staat. Gisteravond is deze behandeld tijdens de laatste raadsvergadering van 2018. De inbreng van de soroptimisten dient als advies voor de politiek. "Wij zijn niet in staat om alle geweld in de wereld uit te bannen, maar we kunnen wél dat doen wat in ons vermogen en beïnvloedingssfeer ligt", is de boodschap die de vereniging het college meegeeft in de brief.

Groest en omgeving met stip op één bij geïnterviewden

In reactie op het verhaal van de Soroptimistclub geeft de gemeente aan dat zij in grote lijnen de zorgpunten deelt. De aanpak van drankmisbruik, drugsdealen en rondhangende jongeren komt terug in het nieuwe integrale veiligheidsplan (IVP). Dit plan is ook de aanleiding van de serviceorganisatie om een brief te sturen naar de gemeente. De soroptimisten hebben een uitnodiging gehad om te komen praten over hun bevindingen.