Eerst koud, in het weekeinde naar wisselvallig weer

Onder invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied gaat het enigszins winteren. Met een continentale oostelijke stroming is het koud en droog. In de loop van het weekeinde dringen uitlopers van een omvangrijke oceaandepressie tot onze omgeving door. Dat betekent later op zaterdag of zondag neerslag; mogelijk is dat eerst sneeuw of natte sneeuw, overgaand in regen.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het tot -3 graden. Overdag schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Er zijn wolkenvelden met af en toe zon. Het blijft droog. In de nacht naar zaterdag vriest het tot -5 graden, overdag rond 0 graden. De bewolking neemt vanuit het westen toe. In de avond volgt een dooiaanval met kans op eerst sneeuw of natte sneeuw, overgaand in regen. Zondag is het eerst regenachtig. Het kwik stijgt naar 7 graden bij een stevige zuidoostenwind.

Trend na het weekeinde

De stroming is zuidwestelijk. Het is zeer wisselvallig en zacht. Fronten van oceaandepressie trekken langs of over onze omgeving oostwaarts. Elke dag is de kans op regen vrij groot. De maxima liggen dicht bij 10 graden en de nachtelijke minima komen niet onder de 5 graden.

Weetje

Middendecemberkou, zoals deze week, wordt vaak voor de kerstdagen afgebroken. Dat was ook vorig jaar het geval toen er op 10 en 11 december wel 15 cm sneeuw viel. Nadien volgde snel een periode met vrij zacht en wisselvallig weer. In de ijzige december van 2010 liep het anders. Op 17 december viel een dik pak sneeuw. Dat bleef liggen tot na de witte kerstdagen.