Dik 300 badeenden zwommen in de Raadhuisvijver.
Dik 300 badeenden zwommen in de Raadhuisvijver. Foto: Bastiaan Miché

Verloren GGZ-groep zichtbaar maken

HILVERSUM Ruim driehonderd gele badeenden dobberden gisteren in de raadhuisvijver. Ze waren genummerd. Dat had een duidelijk doel. Op deze wijze wilde de SP de gemeente laten weten hoeveel mensen van de GGZ-groep uit het oog zijn geraakt. "We willen die mensen zichtbaar maken", aldus SP-fractievoorzitter Bianca Verweij.

Er is steeds minder aandacht voor deze groep. De deuren van WESPP (werkervarings- en scholingsproject voor (ex) psychiatrische patiënten) aan de Korte Noorderweg zijn inmiddels dicht. Naar nu blijkt hebben 19 van de 33 cliënten nog geen passend alternatief gevonden, terwijl wethouder Karin Walters eind november aangaf dat zes personen nog zonder iets nieuws zaten. "Alles is kapotgemaakt en daar komt bij dat in de loop der jaren de hele doelgroep uit het oog is geraakt bij de gemeente en de regio. Dat komt omdat de achtergrond van deze mensen niet meer geregistreerd wordt. Alles wordt op een hoop gegooid: mensen met een verstandelijke beperking, GGZ-achtergrond, senioren et cetera", zegt Verweij boos.
Om een beeld te geven van hoe groot de groep is die 'de gemeente kwijt is', heeft de SP woensdag aan het begin van de middag ruim driehonderd genummerde badeenden in de vijver naast het raadhuis laten zwemmen. "Dat deze groep uit beeld is verdwenen is een zorgelijke zaak", aldus de SP-fractievoorzitter. "Met die eendjes maken wij de doelgroep zichtbaar. We hebben ze heel specifiek genummerd om aan te geven dat onze administratie per eend op orde is en dat er bij de gemeente chaos gecreëerd is. Daar zijn deze mensen niet bij gebaat. En wat er gebeurt is ook niet volgens het beleid."
Uren later gaf de SP de ludieke actie een vervolg in de raadszaal. Tijdens de raadsvergadering diende de oppositiepartij met steun van het CDA en de PvdA de motie 'Boter bij vis' in, waarin zij het college onder meer opdraagt om voor de 19 cliënten van WESPP een plan van aanpak te maken. Tevens wil de SP dat er een onderzoek komt naar de omvang en de behoefte van de potentiële doelgroep GGZ-gebruikers aan arbeidsmatige dagbesteding en waarbij er een voorziening open moet blijven voor deze doelgroep. Deze krant was ver voor de stemming al naar de drukker