Tijdens een sfeervolle kerstmarkt is vrijdag de naam van het nieuwe buurtcentrum in de Riebeeck Galerij onthuld.
Tijdens een sfeervolle kerstmarkt is vrijdag de naam van het nieuwe buurtcentrum in de Riebeeck Galerij onthuld. Foto's: Bastiaan Miché

Buren verzinnen naam Buurtkamer Ons Huis voor centrum in Riebeeck

Bewoners uit de Riebeeck zijn blij: sinds vrijdag hebben zij weer een wijkcentrum. Daar kunnen ze naar hartenlust kletsen, een spelletje doen en een kom soep eten.

HILVERSUM Met opgetrokken wenkbrauwen baant een vrouw zich een weg door de mensen in de passage van de Riebeeck Galerij. Wat is hier aan de hand?, vraagt ze zich af. Het is anders nooit zo druk op de vrijdagavond als ze haar boodschappen doet. Klopt. Deze vrijdag is het anders, want nu wordt het wijkcentrum feestelijk geopend.

Blij bekijkt Michelle Veerman het tafereeltje. De opbouwwerker is tevreden. Met de komst van het buurthuis, waarvan wethouder Karin Walters straks de naam zal onthullen, is er nog meer verbinding met de buurt. "En verbinding is zo belangrijk in deze wijk. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Samen kunnen eten en even gezellig een praatje maken. Vooral samen eten is fijn, omdat het laagdrempelig is."

Buurtkamer

De wethouder is gearriveerd en maakt een wandelingetje door het winkelcentrum. Verkopers achter sfeervolle kraampjes proberen hun (overwegend kerst)spulletjes te verkopen. Rond half zes spreekt Walters de buurtbewoners toe. Vertelt dat er druk gezocht is naar een vervangende ruimte voor het buurthuis. "Sinds 2014 was het buurthuis ondergebracht in Gooiers Erf, maar moest nu verhuizen omdat Inovum de ruimte in het verzorgingscentrum weer zelf in gebruik wilde nemen. We hebben gezocht naar een andere ruimte en zijn hierop uitgekomen." De wethouder wijst naar het nieuwe buurthuis dat tegenover het Huis van de Buurt zit.

Aan haar de eer om de naam ervan te onthullen. Leden van schildersclub Kleur en Palet sjouwen met een groot bord. Walters haalt het doek eraf en leest de naam: Buurtkamer Ons Huis. "Leuk detail is dat buurtbewoners mee mochten denken over de naam van het nieuwe centrum. En dit is het dus geworden." De wethouder is blij dat het weer bruist in de Riebeeck Galerij.

B en W

Leden van schildersclub Kleur en Palet sjouwen met een groot bord

Ze prijst de bewonersinitiatieven en is er trots op dat zij werken aan een leefbare, gezellige omgeving. "En dinsdag is al gebruikgemaakt van het nieuwe buurtcentrum," vertelt ze. "Burgemeester en wethouders hebben tijdens de wekelijkse vergadering besluiten genomen." Ze vindt het een nuttige ruimte waarin uiteenlopende activiteiten voor jong en oud kunnen plaatsvinden.
Veerman deelt haar mening. Sinds twee jaar begeleidt zij buurtbewoners in het Huis van de Buurt, waar de koffie altijd klaarstaat. Ze vertelt dat er met man macht is gewerkt om het buurtcentrum leefbaar te maken. "Dat was niet altijd even makkelijk", zucht Veerman. De aannemer die er druk was werd door jongeren te grazen genomen en brak zijn arm. Werken zat er niet meer in. "Een andere aannemer was niet zo snel gevonden. Maar het is goedgekomen", lacht Veerman.
De keuken speelt een centrale rol in het buurthuis. Elke week is er het project 'Soep uit elke hoek', opgezet door twee vrouwen die graag willen koken voor anderen. Een goedlopend project. "Het volgende dat we graag van de grond willen krijgen, is een kookclub op woensdagavond. Er is een aantal bewoners dat wekelijks gebruikmaakt van de pakketten van de voedselbank. Elke donderdag halen ze een nieuw pakket, maar vaak is dat woensdag al op. Het zou fijn zijn als ze die dag in het buurtcentrum kunnen aanschuiven."

Plannen

Maar ze heeft nog veel meer plannen. Een mamacafé bijvoorbeeld, waar jonge moeders elkaar kunnen ontmoeten. En een taalcafé lijkt haar nuttig. Ook komen er kinderactiviteiten en koffieochtenden. "Belangrijk is dat daar vrijwilligers voor zijn. Mensen die het leuk vinden dat op zich te nemen." Een actieve vrijwilliger is Peter. Hij is verantwoordelijk voor de boekenkast die in de Riebeeck Galerij staat. Mensen kunnen er boeken halen en brengen. "Er wordt goed en dankbaar gebruik van gemaakt", vertelt Peter terwijl hij een hap neemt van zijn vegetarische kikkererwtensoep. Twee dagdelen is hij ermee bezig. Hij sorteert en zet de boeken op genre. "Het is mooi dat we anderen een plezier kunnen doen met boeken. En het houdt mij ook van de straat", grapt hij.

Het bruist weer in de Riebeeck Galerij.