De kerstgedachte was bij de spelers van Olympia en Hilversum nog ver weg.
De kerstgedachte was bij de spelers van Olympia en Hilversum nog ver weg. Foto: Bastiaan Miché

FC Hilversum nog altijd titelkandidaat, maar wel duur puntverlies bij Olympia

De laatste Hilversumse voetbalderby van 2018 tussen Olympia'25 en FC Hilversum eindigde in 1-1. De juiste uitslag na een enerverende wedstrijd.

HILVERSUM Tevredenheid overheerste bij middenmoter Olympia dat op eigen terrein de medekoploper in de derde klasse op een gelijkspel had weten te houden. De groen-witten waren na afloop teleurgesteld. Geen winterkampioenschap voor hen en in de titelstrijd bezetten zij - al zijn de verschillen klein - de derde plaats.

De kerstgedachte was zaterdag bij de spelers van Olympia en Hilversum nog ver weg. Direct vanaf de eerste aftrap gingen de mannen er vol in. Dat leidde direct al tot irritatie tussen Hilversum-aanvaller Rosco Cyrus en de back van Olympia Mickey Hueting. Die twee zochten elkaar op. Cyrus kreeg na twaalf minuten al een gele kaart omdat hij maar bleef mekkeren tegen de scheidsrechter. Ook Hueting werd bestraft met geel nadat hij Cyrus voor de zoveelste keer onderuit had geschoffeld.

De Olympiaan kwam in de tweede helft na weer een zware overtreding op de Hilversummer goed weg bij de arbiter, aangezien twee keer geel rood is. Olympia-trainer Danny Wiersma: "Ik heb Hueting daarna uit voorzorg gewisseld, want hij zat dicht bij een rode kaart. Met tien man red je het niet tegen Hilversum. Ik verwijt Mickey Hueting niets. Hij had de opdracht om Cyrus vanaf onze helft tot aan de middellijn te blijven volgen. "
De doelpunten vielen kort voor en na de rust. Een verkeerde terugspeelbal van Olympia werd door Rosco Cyrus opgepikt en achter doelman Burak Dudukcu gelegd: 0-1. Na de thee was het Badr Rharssisse die na een goed lopende aanval tot vreugde van het thuispubliek de gelijkmaker produceerde. De vele doelrijke kansen voor beide ploegen om in het laatste half uur op voorsprong te komen, stierven in schoonheid.
Met het verstrijken van de tijd werd het ook harder en onvriendelijker op het veld. Dat was het gevolg van het feit dat Hilversum wilde winnen en Olympia niet met nul punten van het veld wilde stappen. Olympia kwam goed weg toen Bilal El Aouami in de slotfase de bal vlak voor de doellijn tot corner verwerkte.
Hilversum-coach Karel Bonsink analyseerde z'n teleurstelling: "In de eerste helft konden we nog wel ons eigen spelletje spelen door met creativiteit en snelheid voetballend naar de goal te komen. We maakten in de tweede helft de fout om in hun spelwijze mee te gaan: de lange ballen naar voren spelen. Dat kunnen wij niet en de spelers waren ook niet meer te coachen. Olympia heeft meer fysiek sterke spelers, vooral de drie spitsen, en past daar de spelwijze op aan."

De spelers van Olympia gaan na het zwaarbevochten gelijkspel met een goed gevoel de winterstop in. Vooral omdat vorige week ook bekend werd dat coach Danny Wiersma volgend seizoen blijft. Wiersma over de wedstrijd: "De ploeg heeft zich prima gehouden aan de afgesproken tactiek; proberen het de angel, Toni Bonsink, bij Hilversum lastig te maken. We hebben ook het nodige geluk gehad. Het gaat steeds beter en we worden tegen hogergeklasseerde ploegen niet van het veld gespeeld."
Eerder liet Wiersma al eerder weten graag bij Olympia verder te willen gaan. "Ik ben blij dat we verder kunnen. Dit geeft rust in de selectie. Er zijn voldoende aanknopingspunten om met deze ploeg verder te gaan en hogerop te komen. Ze zijn leergierig en er zit potentie in. Voor mij is het teambelang belangrijk. Het is altijd afwachten welke spelers er na het seizoen gaan vertrekken. Dat heb je niet in de hand. Je kunt wel de voorwaarden scheppen dat het goed, leuk en gezellig is. Daar gaat een positief signaal van uit. En kijk, het regionale voetbalwereldje is klein. De jongens kennen elkaar en praten over het voetbal bij hun verschillende verenigingen. En als het ergens anders rommelt, weet je nooit welke spelers naar Olympia willen komen."