Op vrijdag 23 maart werd Rebekka Timmer raadslid. Dat avontuur eindigde woensdag 12 december.
Op vrijdag 23 maart werd Rebekka Timmer raadslid. Dat avontuur eindigde woensdag 12 december. Foto: Bastiaan Miché

Rebekka Timmer neemt op kenmerkende wijze afscheid

'Het waren zeven bijzondere maanden', aldus burgemeester Pieter Broertjes. Hilversums meest bekende rebel is niet langer lid van de raad. Dat is niet onopgemerkt gebleven.

HILVERSUM Rebekka Timmer heeft in haar kenmerkende stijl afscheid genomen van de gemeenteraad. De jongste van de 37 volksvertegenwoordigers, die slechts zeven maanden namens de SP in de raad zat en nu de overstap maakt naar Bij1, wist regelmatig in de schijnwerpers te komen en voor rumoer te zorgen. Zo valt haar vaarwel uit de Hilversumse politiek te typeren.

'En het bleef nog lang onrustig' is een veelgebruikte zin bij het vieren van een kampioenschap, maar in dit geval gaat dat ook op. Een relletje ontstond al tijdens de raadsvergadering afgelopen week. Bij de introductie van de nieuwe politieke partij van Hilversums Blok - Henk Blok vertrok onlangs bij Hart voor Hilversum en nam zijn zetel mee - wenste Broertjes HvH-fractievoorzitter Jan Slingerland succes. Zijn fractie heeft nu nog zeven zetels. Daarom voegde de burgemeester toe dat hij hoopt dat het verhaal van vroeger van 'de zeven negertjes' niet opgaat voor de partij die in maart in Hilversum de meeste stemmen kreeg.

Direct daarna bood Broertjes zijn excuses aan. "Dat kan niet", zei hij. Maar de opmerking was al opgetekend op Twitter door Lynn Fokkens. De nieuwe partijgenoot van Timmer zat op de tribune om het vaarwel bij te wonen en maakte gewag van deze 'racistische grap'. Terwijl de vergadering nog tot in de vroege uren doorging, was het rumoer op dit microblog al begonnen en pikten vele (landelijke) media de opmerking op. En dat kreeg nog een staartje nadat Timmer verderop in de week had ontdekt dat Broertjes haar op Twitter geblockt heeft.

Dit alles was gebeurd voordat beiden het woord hadden genomen, want ook daar ging het niet zoals gepland. In zijn toespraak met 'vaderlijke tips' ging de burgemeester in op de gebeurtenissen van zaterdag 17 november: de dag van het protest van Kick Out Zwarte Piet. Achter de schermen was immers afgesproken om het afscheid van Timmer stijlvol te laten verlopen, maar Broertjes ging er toch persoonlijk op in. Dat leidde tot woede bij de SP. "Ik sprak met de demonstranten tegen zwarte piet en ik vond het niet fijn om te horen dat ik een racist was. Omdat ik me zo niet voel. Ik voelde me niet aangesproken en dat gold ook voor toen jij scandeerde: 'Broertjes, schaam je'. Ik schaamde me helemaal nergens voor. Maar het is allemaal wel gebeurd", zei hij in de raadszaal.

Verder gaf hij aan dat hij grote bewondering heeft voor Timmer. Zij is vol voor idealen gegaan. Voor haar radicale optredens heeft zij ook een prijs betaald. De haatopmerkingen en bedreigingen aan haar adres zijn niet van de lucht. Nu zij bij Bij1 hoort, kan dat nog erger worden. Het is lastig en zwaar om daartegen bestand te zijn. "Ik ben blij dat je contact hebt en houdt met Bianca Verweij, zodat je met haar kunt sparren." Als laatste zei Broertjes dat hij hoopt dat Timmer de dialoog blijft aangaan, zich niet afsluit voor andermans argumenten, niet alles op één hoop gooit zoals de gele hesjes doen en zich blijft afvragen wie haar bondgenoten zijn op weg naar een inclusieve samenleving.
De negentienjarige zette zich in voor toegankelijkheid van mensen die minder goed ter been zijn of visueel gehandicapten, het kinderpardon, voor eerlijk loon en 18+-jeugdzorg. Toch zijn dat bij velen niet de eerste zaken die naar boven komen als ze aan Timmer als raadslid denken. Die associëren de nu oud SP'er met haar rol in het protest van Kick Out Zwarte Piet, het incident met de butlerpop bij De Koffiebranderij en de discussie over 'foute' straatnamen. De veelbesproken politica sloot kenmerkend af. "Voor veel mensen is het persoonlijke politiek", speechte zij. "Tenzij je wit bent is jouw huidskleur gepolitiseerd. Tenzij je christen of atheïst bent, is jouw religie een bedreiging. Tenzij je in Nederland bent geboren en de taal vloeiend spreekt, zijn jouw status en jouw rechten onderwerp van discussie. Een beroep doen op dat morele besef van de onderdrukker is als praten tegen een muur", was het vervolg.

Een conclusie die zij trekt als zij kijkt naar de Hilversumse politiek. In de raadszaal ziet zij naar eigen zeggen dat de ontmanteling van maatschappelijke machtsstructuren voor bevoorrechte mensen onbespreekbaar is. "We bestrijden liever de vorm of de kreet dan dat we deelhebben aan het gesprek over racisme, kolonialisme, validisme, vreemdelingenhaat of seksisme", luidde de constatering. In haar ogen is het ook onmogelijk dat de huidige raad een goede afspiegeling is van de samenleving, aangezien de politieke partijen 'een systeem van privilege in stand houden'.
Voordat zij afsloot met een bekende Cubaanse kreet ('Tot de overwinning. Altijd') had Timmer nog een duidelijke oproep aan de raad. "Ik wens de raad toe dat zij in staat zal zijn het geluid te omarmen van hen die hun vrijheden en rechten opeisen in de samenleving. In het bulderend geweld van witte politiek en liberaal afbraakbeleid is het belangrijk om oog te houden voor al die mensen wier stem structureel wordt gedempt."

Broertjes: 'Ik vond het niet fijn te horen dat ik een racist was'