Zondag deed de luchtvaartpolitie samen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog onderzoek.
Zondag deed de luchtvaartpolitie samen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog onderzoek. Foto: Bastiaan Miché

Drama op vliegveld Hilversum; onderzoek duurt nog maanden

Grote verslagenheid op vliegveld Hilversum na de vliegcrash waarbij Geert Veldhuizen - in het door zijn vader gemaakte toestel - overleed.

HILVERSUM "Het uitzicht. Dat is echt geweldig. Meestal vlieg ik rond de vijfhonderd meter hoog, maar laatst zat ik op twee kilometer, en dan zie je een enorm deel van Nederland. Vooral als het winter is en van dat kraakheldere, koude weer – prachtig! Daarvan krijg ik echt een beetje het Google Earth-gevoel."

Dat zei eigenaar Geert Veldhuizen van Veldhuizen Dakopbouwen in een interview op de website van zijn in Bilthoven gevestigde bedrijf op de vraag wat hij zo fijn vindt aan vliegen. Zaterdagmiddag rond 16.00 uur stortte het eenmotorige toestel waar hij in zat - de Europa PH-BGV, een door zijn vader gebouwd toestel uit 1999 dat al jaren vanaf vliegveld Hilversum vloog - neer op het vliegveld aan de Noodweg. Het vliegtuig kwam op zijn kop in het gras terecht.
Meteen na het incident werd groot alarm geslagen. Op het vliegveld aan de Noodweg stonden meerdere brandweerauto's, ambulances en veel politie. Ook de politiehelikopter en de traumahelikopter waren ter plaatse. De piloot - de enige persoon in het vliegtuig - leefde direct na het ongeluk nog, maar overleed ter plekke toen hij werd behandeld. Binnen de club overheerst grote verslagenheid, al wil een woordvoerder van het vliegveld geen uitspraken doen zolang het onderzoek nog loopt. Dat onderzoek door de landelijke eenheid kan nog maanden duren, vertelt een politiewoordvoerder als blijkt dat de pas 36-jarige man uit Maartensdijk - vader van vier kinderen - is overleden.