Zeer zacht, vrij veel bewolking, perioden met regen

Zondag bracht een dooifront een paar centimeter sneeuw, maar met deze winterprik moet we het voorlopig doen. Na de passage van het front steeg de temperatuur snel weer boven het vriespunt en met de aanhoudende westelijke stroming houden we dit zachte wisselvallige weer voorlopig. We liggen op koers voor (sinds 2011) alweer de achtste groene kerst op rij.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag begint de astronomische winter om 23.22 uur, wanneer de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Het is de kortste dag. Het wordt met 10 à 11 graden zeer zacht. Er valt van tijd tot tijd regen bij een stevige zuidwestenwind. In het weekend blijft het zeer zacht met zowel 's nachts als overdag een temperatuur rond 11 à 12 graden. Er zijn perioden met regen. De zon laat zich weinig zien. Er staat een vrij krachtige wind tussen zuidwest en west.

Trend na het weekeinde

Maandag kan het nog regenachtig zijn. Tijdens de kerstdagen trekt een hogedrukgebied boven de Britse eilanden zuidoostwaarts. De neerslagkans neemt af. Vanaf 2e kerstdag is het zo goed als droog met bewolking, af en toe zon en kans op mist. De maxima liggen rond 7 à 8 graden.

Weetje

Elk jaar geeft het gerenommeerde Amerikaanse weerinstituut Accuweather voor Europa een winterprognose uit. Gebleken is dat die prognoses een redelijk betrouwbare trend aangeven in grote lijnen. Verwacht wordt dat Atlantische depressies het weerbeeld vaak zullen domineren. De kans op een gemiddeld zachte en nogal natte winter met soms veel wind is dan vrij groot.