Annastacia (links) en Hasret (rechts) vinden de praktijklessen in de pop-upstore aan de Neuweg leuk en leerzaam.
Annastacia (links) en Hasret (rechts) vinden de praktijklessen in de pop-upstore aan de Neuweg leuk en leerzaam. Foto: Bastiaan Miché

'Dit is veel leuker dan in een duf lokaal zitten en het uit een boek te leren'

Het geld dat ze verdienen gaat naar Terre des Hommes, maar dat maakt ze niets uit: de leerlingen van het MBO College zijn blij met hun winkel.

HILVERSUM Ze turen ingespannen naar hun laptop. Overleggen over de foto's die op Marktplaats moeten komen. Juichen als er een bod op hun artikel is geplaatst. Ze veren op als er een klant binnenkomt. Leerlingen van het MBO College Hilversum leren het verkoopvak in een pop-upstore aan de Neuweg. "Dit is zo veel leuker lesgeven dan in een lokaal", vindt Marcel Groen, docent economie.

Een keer per week komt hij naar de pop-upstore om zijn pupillen te onderwijzen. Gestart wordt met een vergadering. Aan de grote tafel achter in de winkel aan de Neuweg wordt besproken wat er die dag op het programma staat en wat de leerdoelen zijn. Afgesproken wordt wie wat doet die dag. Annastacia (16) is druk met het plaatsen van foto's op Marktplaats. Ze is er bedreven in, hoewel ze privé niet echt gebruikmaakt van de verkoopsite. "We hebben afgesproken dat we naast het verkopen van artikelen in de winkel ook van alles op Marktplaats zetten. En dat gaat heel goed."

Docent Groen knikt. Hij laat een foto zien van een grote zaklantaarn die hij thuis had liggen. "Ik deed er niets meer mee en heb 'm voor 35 euro verkocht", vertelt hij trots. Annastacia voegt toe dat het geld dat ze verdienen niet in eigen zak gaat, maar naar het goede doel. "Het geld dat we verdienen met het verkopen van de spullen in de winkel en op Marktplaats gaat naar Terre des Hommes, onze buren", wijst Groen naar links. Op de hoek van de Neuweg is een winkel gevestigd die wordt gerund door vrijwilligers. Te koop zijn tweedehandsspullen: van kleding tot boeken en van speelgoed tot schoenen. De vrijwilligersorganisatie heeft onder meer servies aan de pop-upstore gegeven voor de verkoop. "Ik denk dat dat niet zo goed verkoopt omdat mensen dat ook bij bijvoorbeeld Blokker kunnen kopen. Daarvoor komen mensen niet naar onze winkel", denkt Annastacia.
Een van de mensen van het MBO College die zich heeft hardgemaakt voor het project is Harrie Scherpenborg. De docent bedrijfseconomie pleitte voor de praktijkwinkel. "We zijn in februari van dit jaar van start gegaan en het project loopt tot begin april," legt hij uit, "en oorspronkelijk wilde het Comenius College hier een project starten voor studenten. Dat is niet goed van de grond gekomen. In november 2017 heeft het Comenius ons het pand aangeboden om te huren."

Dat aanbod werd met beide handen aangepakt en tot grote vreugde van de leerlingen. Hier leren ze naast het verkopen van producten, etaleren en omgaan met klanten. Echt lastige klanten hebben ze nog niet in hun winkel gehad. Hasret (16) is blij dat de visie van haar school 'Levens echt leren' luidt. "Niet dat het verkoopvak voor mij nieuw is, maar dit is zo veel leuker dan in een duf lokaal zitten en het uit een boek te leren." De vrolijke scholiere werkt naast school bij de Blokker en is gewend aan zeurende klanten. "Maar gelukkig zijn er ook veel lieve en leuke klanten", haast ze zich te zeggen. Hiervoor deed ze de horecaopleiding, en ze weet nog niet goed wat ze wil doen als ze klaar is met school. "Met deze verschillende opleidingen in mijn zak kan ik verschillende kanten op." Haar vriendin Annastacia heeft ook winkelervaring: ze liep stage bij de Xenos in Almere en regelmatig werkt ze bij de Albert Heijn op de broodafdeling.

Niet alleen voor de leerlingen is de pop-upstore een mooie gelegenheid om de praktijk te leren, voor de docenten die er lesgeven is het ook interessant en leuk. "Wij hebben heel direct contact met de student en fungeren als begeleider. Je gaat meer in gesprek met de studenten over het beroep, de taken van een verkoper en wat er van een verkoper wordt verwacht. Dat maakt het onderwijzen van ons vak nog leuker", besluit Scherpenborg.