Met veel interesse bekijkt het personeel het ereschild.
Met veel interesse bekijkt het personeel het ereschild. Foto: Bastiaan Miché

'Onderneming in de zorg was tien jaar terug een vies woord'

Een decennium verantwoord ondernemen. Dat is nog altijd het uitgangspunt van Puur Smaeck, een ontmoetingsplaats voor iedereen. Het harde werk van het afgelopen decennium, de continue hartelijkheid en de gastvrijheid en de inzet voor de mensen met een beperking hebben geleid tot de eretitel van Hilversummer van het Jaar voor Kees en Jannemieke Verhoeff.

HILVERSUM Waar tien jaar terug nog met een schuin oog naar gekeken werd, is nu een ingeburgerd begrip in Hilversum. Puur Smaeck, een maatschappelijk verantwoorde onderneming, heeft haar plek in het hart van het centrum gevonden. Het biologische restaurant aan de Kampstraat, met overdag 'bijzondere medewerkers', staat tegenwoordig culinair eveneens goed op de kaart.

Aangekondigd is om te praten over tien jaar Puur Smaeck. Met koffie op de tafel en blocnote en pen in de aanslag lijkt alles klaar om het afgelopen decennium eens goed door te nemen. Bij het verschijnen van het ereschild van Hilversummer van het Jaar 2018 blijkt de aanleiding van de ontmoeting net even anders. Met grote ogen kijkt de ondernemer van Puur Smaeck en bijvoorbeeld ook Wijnbar Vintage naar de trofee. "Wat een eer!", is de eerste reactie van Verhoeff. "Ik ben zeer verrast en dat op een zonnige dag vlak voor kerst."
Meteen loopt hij weg en laat het tastbare souvenir van deze titel aan al het personeel zien. Een gevoel van trots overheerst, al ontstaat er ook verwarring. Sommigen denken dat het restaurant de Onderneming van het Jaar 2018 is geworden. Puur Smaeck hoort tot de laatste tien van deze uitverkiezing van BV Hilversum en de Rabobank, maar zit niet bij de top drie.

Toen Kees en Jannemieke Verhoeff in 2009, midden in de crisis, begonnen met het restaurant was het glashelder dat hun 'toko' een maatschappelijk verantwoordelijk onderneming moest worden. Dat zat hem niet alleen in biologische gerechten, maar ook in het willen werken met personeel dat zoals dat heet een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Het werken met mensen met een verstandelijke beperking was destijds best 'een dingetje'. Ook al was het een hot item, zoals hij zich herinnert. "Een onderneming starten in de zorg was tien jaar terug een vies woord. Nu doet iedereen het. Ik vind dat een onderneming een samensmelting van de maatschappij moet zijn. We zijn allemaal gelijkwaardig. We ademen allemaal tenslotte dezelfde lucht in."

Een van de opbrengsten is de Stichting Vrienden van Puur Smaeck. Die richt zich op het realiseren van verschillende vormen van zinvolle dagbesteding binnen de eetgelegenheid. Nu is de begeleiding van het personeel in eigen beheer. Naast werken in de bediening of in de keuken krijgen zij ook allemaal een opleiding. Maandag is hun vaste schooldag in de keuken. Scholing hoort erbij. Kennis meegeven over de producten die op de kaart staan, zelfvertrouwen kweken en zelfstandiger maken zijn belangrijke onderdelen van de dagbesteding. Die kennis betaalt zich uit buiten het restaurant. "Dat vertaalt zich in een beter leven. Daarmee bedoel ik dat er in de woongroep of thuis gezonder gegeten wordt of dat ze laten zien hoe ze een tafel netjes moeten afruimen. Ze worden zelfstandiger en krijgen meer vertrouwen", vertelt hij.

Mensen van de praktijk. Dat zijn Kees en Jannemieke Verhoeff bij uitstek. Niet klagen, maar handen uit de mouwen. Als de wens is een nieuw kassasysteem aan te schaffen voor het personeel, dan wordt daar werk van gemaakt. Zelf aan de slag. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor het vervoer van de mensen van de dagbesteding. Daar was dit jaar een probleem mee. Dat kon niet meer centraal worden geregeld, maar is onderling opgelost door de maatschappelijke organisaties die samen het Gooisch Verband vormen. Waarom wachten op het Sociaal Plein als je ook gebruik kunt maken van elkaars busje of mogelijkheden, is de redenatie van dit regionale initiatief.
Mogelijkheden en ideeën zijn er altijd. Verhoeff is het type dat niet stilzit, maar meteen doorpakt. Klein recent voorbeeld: medewerkster Dieke Branderhorst, tevens bezorgster van deze krant, heeft onlangs samen met rapper Boef opgetreden tijdens het Knoop Gala in Carré. Zo zijn er wel meer muzikale personeelsleden. Dat heeft geleid tot het idee van een Puur Smaeck big band. Pieter Huntingfeld van het Metropole Orkest is al benaderd.
Verhoeffs vrouw Jannemieke, die meer op de achtergrond opereert, speelt een belangrijke rol. Zij is een filter voor haar man. "Zij is echt mijn anker", zegt Verhoeff. "Zij houdt in de gaten dat ik niet te veel doe. Zij spiegelt erg goed. Zo gaan er van de tien ideeën die ik heb twee of drie door", is de mededeling.

Wat het ondernemerskoppel nog wil, zij hebben bijvoorbeeld ook nog Wijnbar Vintage, is meedoen aan een landelijke kookcompetitie. Puur Smaeck mag zich het op één na beste biologische restaurant van het land noemen, middels een competitie van Centraal Beheer waar Verhoeff en zijn crew pas op het allerlaatste moment besloten aan mee te doen. Een paar minuten voor de deadline heeft Verhoeff het mailtje verstuurd met daarin een gerecht.

'Onze droom is Puur Smaeck vestigen in het bos of bij het water'

Het restaurant reikte tot aan de finale: een kookwedstrijd in het MECC in Maastricht. De nadruk en het beeld hebben altijd gelegen op het personeel en minder op de kwaliteit van de gerechten. Door deze uitslag en de bijbehorende erkenning is duidelijk geworden dat hier helemaal niets mis mee is. En naast een fraai resultaat heeft dit vooral geleid tot een nieuw besef. "De waardering van mensen buitenaf is mooi. Nu merk je dat we opvallen door onze unieke producten. Dat is supergaaf. Door deze wedstrijd gaan we toch iets anders doen, een andere kaart maken", was de reactie medio oktober. Daarnaast is het effect goed merkbaar, want de tafels zijn iedere avond bezet. Het loopt als een tierelier, naar eigen zeggen.

Verhoeff heeft nog twee wensen. Een ervan is een grotere ruimte creëren of vinden voor de schooldag. De keuken in het pand aan de Kampstraat puilt nu uit. Daarnaast hoopt hij te kunnen verhuizen naar een plek in of bij de natuur. "Onze droom is toch een keer Puur Smaeck vestigen in het bos of aan het water. Weg uit het centrum", geeft Verhoeff aan. Dat past beter bij het concept van bijna geheel biologisch en is een meer inspirerende plek om te werken. Als die kans zich volgend jaar al voordoet, grijpt de ondernemer die kans met beide handen aan. Voorbeelden van zo'n gedroomde exploitatie zijn voor hem de locatie van La Place aan de hei in Laren of de gelegenheid bij Natuurmonumenten in 's-Graveland.