Al duizenden krabbels tegen bredere N201

HILVERSUM Inwoners in met name Loosdrecht maken zich ernstig zorgen over een mogelijke verbreding van de N201 naar vier rijbanen van 100 km per uur. Daarbij wordt de weg ten zuiden van Hilversum, dwars over de Hilversumse Hoorneboegse Hei, doorgetrokken naar de A27.

Een onlinepetitie tegen deze gedachte was maandag - vlak voordat deze krant naar de drukker ging - al zo'n 6000 keer ondertekend. Het doel is om 40.000 handtekeningen te verzamelen, zodat het onderwerp op de agenda komt te staan van de Tweede Kamer.
De doorstroming vanuit Amsterdam/Schiphol richting 't Gooi en verder staat voor de komende jaren onder druk, zeker doordat het autoverkeer alleen maar toe lijkt te nemen. Voor een betere doorstroming is het verbreden van de N201 een van de vier voorstellen. Op 8 januari wordt duidelijk hoe Gedeputeerde Staten van Utrecht over deze kwestie denkt, later volgen nog de provincie Noord-Holland en ook de gemeenten Hilversum en Wijdemeren.

Diezelfde initiatiefnemers hebben in een brief aan de Gooise gemeenten, de gemeente Amsterdam, de provincies Utrecht en Noord-Holland en ook het Goois Natuurreservaat hun zorgen geuit. Het verbreden van wegen, het verhogen van maximumsnelheden heeft een negatieve invloed op het milieu, schrijven zij. "Het doorgaan met het meerjarenprogramma infrastructuur Ruimte en Transport oostkant Amsterdam is niet meer van deze tijd. Het sluit niet aan bij de afspraken die op de Klimaattop zijn gemaakt."
Overigens is nog onduidelijk hoe de N201 straks loopt richting de A27. De Hoorneboegse Hei is een optie, maar een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld via de Rading en Noodweg. De petitie is te vinden op www.petities24.com (zoek Hilversum).


Brandstichting waterpijpcafé aan Larenseweg

HILVERSUM Brandstichting is de oorzaak van de brand vrijdagmorgen vroeg in waterpijpcafé Rotana Lounge aan de Larenseweg.

Rond 5.30 uur kreeg de brandweer de melding dat er sprake was van een brandbom, aldus een woordvoerder. Zijn collega van de politie wilde of kon dat niet bevestigen.