Rene Graafsma.
Rene Graafsma. Foto: Bastiaan Miché

Ondanks een forse beloning nog geen gouden tip in zaak Dascha

HILVERSUM De familie Graafsma wacht nog altijd op de gouden tip die leidt tot de directe oplossing van de zaak rond de dood van Dascha Graafsma in 2015. De oproep van anderhalve week terug waarin de familie 10.000 euro uitlooft voor die gouden tip heeft volgens Joey Roelofs, onderzoeksleider van Team Dascha Onderzoek (TDO) en tevens woordvoerder van de familie Graafsma, zo'n tien tips opgeleverd. Echter, zegt hij, "de gouden tip zit daar sowieso niet tussen."

Het aantal van tien tips valt Roelofs al tegen en bovendien laat de kwaliteit te wensen over, zegt hij. "Sowieso zijn er vijf waardeloos en hebben zij meer weg van een fantasieverhaal. De pakweg overige vijf moeten we nog analyseren. Wat ook opvalt is dat veel tips anoniem zijn binnengekomen", aldus de onderzoeker die daarbij beseft dat anonieme tips niet altijd even betrouwbaar zijn.
De destijds 16-jarige Dascha Graafsma overleed op 28 november 2015 nadat zij tijdens die koude nacht - na een avondje stappen - was aangereden door een trein op het spoor tussen Hilversum en Hollandsche Rading. Zelfmoord, concludeerden het Openbaar Ministerie en de politie. De familie dacht daar toen anders over. Nu meldt de familie in een persverklaring: "De familie sluit zelfdoding niet uit maar wilt dat een conclusie wordt gebaseerd op goed, gedegen en vooral volledig onderzoek. Dit volledige onderzoek kwam er volgens de familie niet."
Roelofs werd er al vrij snel door de familie bijgehaald.
Hij stelde het TDO-team samen dat het onderzoek en het tragische overlijden van Dascha opnieuw onder de loep nam. Daar kwamen, aldus de familie, en komen tot op de dag van vandaag nog steeds nieuwe, interessante, bevindingen uit, maar een keiharde conclusie is er nog niet. ''Dit komt vooral omdat wij er in de beginfase niet bij waren betrokken en dus zelf informatie zijn misgelopen'' aldus Roelofs.
Daarom looft de familie Graafsma nu een grote som geld uit voor de gouden tip. Rene Graafsma legt uit dat het verzoek om informatie juist een paar dagen voor kerst kwam, omdat de kerstdagen hem en zijn gezin doen herinneren aan de eerste feestdagen (kerst) zonder Dascha, drie jaar geleden. De gouden tip hoeft niet per se te leiden tot een misdrijf, benadrukt Roelofs. ''Nog steeds sluiten wij geen enkel scenario uit, al zijn sommige scenario's aannemelijker dan andere. De gouden tip kan passen in elk scenario." Alle tips kunnen worden gestuurd naar tips@morethaninvestigation.nl.
Overigens speelt de politie geen rol in dit 'goudentipverhaal', vertelt Roelofs. Er wordt sowieso niet samengewerkt met de politie. Wel heeft Graafsma inmiddels het gehele papieren dossier in kunnen zien, maar dat heeft geen extra informatie opgeleverd. Het bekijken van de pakweg honderd uur aan videomateriaal gaat nog wel een paar maanden duren.