Zwaar vuurwerk naar brandweer

HILVERSUM Vooraf is de boodschap om met de handen af te blijven van de hulpverleners tijdens oud en nieuw duidelijk hoorbaar geweest. Aanleiding hiervoor is een incident geweest in Utrecht waar hulpverleners zaterdag met vuurwerk werden bekogeld. In Hilversum ging dat toch niet goed.

Brandweer en gemeente melden een incident op de Erfgooiersstraat tijdens de jaarwisseling. Vanuit een groep mensen werd zwaar vuurwerk naar de brandweerauto gegooid. De politie heeft de daders niet kunnen achterhalen. Er vielen geen gewonden, maar deze vorm van agressie richting de brandweerlieden heeft indruk gemaakt en leidt tot felle reacties, waaronder die van burgemeester Pieter Broertjes.
"Helaas lukte het een aantal mensen niet om het gezellig te houden tijdens de jaarwisseling. Ik doel dan op de mensen die vuurwerk gooiden naar een brandweerauto. Echt onacceptabel: deze mensen doen hun werk. Belangrijk werk!", aldus de burgervader.
Vanuit de brandweerorganisatie komt commandant John van der Zwan met woorden van dezelfde strekking. "Het kan niet zo zijn dat hulpverleners worden belemmerd tijdens het blussen van brand en tijdens het verlenen van hulp aan mensen in nood. Ze moeten hun werk veilig kunnen doen. Het is onbegrijpelijk dat ons die ruimte soms niet wordt gegeven."

3