Vanaf Anna's Berg genieten van de vuurwerkshow.
Vanaf Anna's Berg genieten van de vuurwerkshow. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum went aan nieuwe traditie rond jaarwisseling

Met 7 aanhoudingen, 19 brandmeldingen en 5 gewonden op de spoedeisende hulp is oud en nieuw nog niet vlekkeloos, maar wel meer een feest.

HILVERSUM De manier waarop Hilversum de jaarwisseling viert, wordt meer en meer een traditie waar de gemeente trots op kan zijn. Dat constateert burgemeester Pieter Broertjes tenminste na een relatief rustig en feestelijk verlopen oud en nieuw.

Een grote smet is het vuurwerkincident met de brandweer (zie de voorpagina). Het gooien van zwaar vuurwerk naar de brandweerauto heeft de burgervader meteen veroordeeld. Hij constateert dat het vanaf maandagmiddag feest was in Hilversum. De muzikale optredens, de kindervuurwerkshow en alweer de zesde centrale vuurwerkshow om middernacht konden rekenen op veel belangstellingen. Duizenden mensen stonden volgens Broertjes om 00.00 uur rond het Marktplein.

Dat was in 2013 bij de eerste centrale vuurwerkshow wel anders. Toen kwam er amper volk op af. De burgemeester constateert dat het feestelijke programma van Hilversum Viert en de vuurwerkvrije zones, waar het rustig bleef, in het centrum zijn ingeburgerd. Daarom spreekt hij van een traditie waar Hilversum trots op mag zijn. "Ik kijk terug op een geslaagde jaarwisseling", aldus Broertjes. "Ik ben er trots op dat in Hilversum veiligheid en gezelligheid tijdens de jaarwisseling hand in hand gaan en dat ook deze jaarwisseling goed is verlopen. De vuurwerkshow op het marktplein was prachtig en er was een goede sfeer, wat mij betreft zetten we deze mooie traditie de komende jaren voort", luidt zijn vervolg.

De politie heeft zeven personen aangehouden. Het gaat om openbare dronkenschap, vernielingen en mensen die anderen lastigvielen. De brandweer spreekt eveneens van een rustige jaarwisseling. Het korps rukte in Hilversum negentien keer uit voor voornamelijk containerbranden en buitenbrandjes. Veel mensen staken kerstbomen of afval in de fik. Tergooi meldt dat 17 patiënten zich hebben gemeld op de spoedeisende hulp in Hilversum. Vijf van hen hadden licht vuurwerkletsel. Eén persoon is doorgestuurd naar het brandwondencentrum.