Tijdens festivals, zoals Hilversum Alive, is het idee dat bezoekers betalen met de Gooische Pas.
Tijdens festivals, zoals Hilversum Alive, is het idee dat bezoekers betalen met de Gooische Pas. Foto: Bastiaan Miché

'Soms moet je klein beginnen, maar groot denken'

Het idee van een voordeelpas is weer terug bij de oorspronkelijke initiatiefnemers. Zij maken er nu serieus werk om een regionale kaart in te voeren.

HILVERSUM Als je een voordeelpas op de markt wil brengen dan moet je je niet beperken tot enkel Hilversum. Een regionaal initiatief is in dit geval veel beter. Het mes snijdt aan meerdere kanten als je zo’n pas breder aanvliegt. Het vergroot de aantrekkelijkheid voor inwoners en bezoekers van het Gooi en daarmee kan het ook een toeristische meerwaarde zijn. Hier werken Hans Hensen, Els Terlien en Deborah den Dulk hard aan.

“Soms moet je klein beginnen maar groter denken”, aldus de initiatiefnemers. “Met de naam Hilversum beperk je het omzetgebied alleen tot Hilversum. Andere plaatsen in het Gooi hebben daar geen profijt van. Door groter te denken blijft de mogelijkheid open voor een regionaal systeem. Nu kunnen de inwoners van de andere gemeenten in hun eigen woonplaats terecht en in Hilversum, maar ook omgekeerd.”

Als voorbeeld noemt Hensen het Singermuseum in Laren. Met slechts een Hilversumpas kunnen Hilversummers daar niet terecht. Met een Gooische Pas wel. Bij festivals is deze pas aan te schaffen en daarmee kunnen de bezoekers hun transacties verrichten. En zo zijn er nog heel veel combinaties denkbaar. De voordelen zijn legio. Zo noemen de initiators het bevorderen van de sociale cohesie, een efficiëntere en effectievere uitvoering van gemeentelijke regelingen en meer mogelijkheden voor ondernemers. "Er is een algemeen economisch belang om de lokale samenleving vitaal te houden. De gemeente kan hierin faciliteren. Door het ondersteunen van de Gooische Pas worden er faciliteiten neergezet die door de lokale partijen, inwoners en organisaties, kunnen worden gebruikt om die vitaliteit te realiseren en te borgen", luidt de nadere uitleg.

Om een zo breed en interessant aanbod te realiseren, zijn er zoveel mogelijk partijen uit de regio nodig. Daar zijn de Hilversummers nu mee bezig. Zij voeren gesprekken met verschillende partijen. Den Dulk is er inmiddels bij gekomen om de marketing van de Gooische Pas op zich te nemen om zo te kunnen verbreden. Het drietal hoopt dat belangstellenden uit de regio zich melden en aansluiten. Daarnaast komt er een nog op te richten Stichting Gooische Pas. Deze ontfermt zich over de uitvoering van de voordeelkaart, die deelnemers kunnen de pas zelf opladen via iDeal of een opgeladen pas kopen.

De Gooische Pas is een voordeel- en betaalpas in één en is bedoeld voor alle inwoners van het Gooi en bezoekers van deze regio. Met deze regionale pas, die 5,50 euro kost, kunnen de bezitters bij alle aangesloten bedrijven betalen net als met een bankpas. Dat betekent dat er geen twee handelingen nodig zijn. Bij een transactie wordt het bedrag van de pashouder afgeschreven en wordt de eventuele korting er weer op gezet. Net als bij de ov-kaart wordt een geldsom op de kaart van de consument gezet mocht deze onder een bepaalde grens komen.

Voor leerkrachten Hensen en Terlien is de materie van zo'n voordeelkaart niet nieuw. In het verleden hebben ze zich hier al mee beziggehouden totdat de gemeente Hilversum besloot een Hilversumpas in het leven te willen roepen. Een ambitieus project. Voormalig SP-wethouder Arjo Klamer zei zelfs dat deze kaart een van de belangrijkste erfenissen van het vorige college moest worden. Hij kreeg het totaal niet van de grond mede doordat Klamer er een minimapas van wilde maken. De roep vanuit de politiek om met een Hilversumpas te komen blijft hoorbaar. Daarom is vorig jaar besloten goed de tijd te nemen voor een nieuw idee. Deze taak werd over de verkiezingen heen getild en hoort nu bij het takenpakket van D66-wethouder Annette Wolthers.

'Met de naam Hilversumpas beperk je het afzetgebied'

Wat is de status van de nieuwe Hilversumpas of sluit de gemeente aan bij de Gooische Pas? Het antwoord laat op zich wachten, omdat het college van burgemeester en wethouders de uitgangspunten van deze lokale pas nog moet vaststellen, luidt de reactie vanuit het raadhuis. Wel geeft de gemeente aan dat hier op korte termijn duidelijkheid over komt.

Deborah den Dulk is bezig met de marketing.