Eric Smaling heeft goede hoop dat zijn partij meer zetels haalt dan het huidige aantal van zes.
Eric Smaling heeft goede hoop dat zijn partij meer zetels haalt dan het huidige aantal van zes. Foto: Bastiaan Miché

Focus op bereikbaar openbaar vervoer, minder asfalt en meer natuur

De lijsttrekker van de SP voor de Provinciale statenverkiezingen van maart dit jaar is voormalig Tweede Kamerlid Eric Smaling uit Weesp.

HILVERSUM Hij was wel even klaar met de politiek, zei Eric Smaling bijna twee jaar terug in het WeesperNieuws, zusterkrant van de Gooi en Eembode. Zijn partij, de SP, behaalde destijds bij de Tweede Kamerverkiezingen veertien zetels terwijl hijzelf op plek 15 stond. "Het is vervelend om buiten de boot te vallen. Ik had er de pest in, had me uit de naad gewerkt. En dan ineens moet je alles loslaten. Er was wel een zwart gaatje, ja."

Eric Marc Alexander Smaling ziet op 18 augustus 1957 het levenslicht. Hij groeit op in Amsterdam en studeert later bodemkunde en bemestingsleer aan de Landbouwhogeschool in Wageningen en promoveert in 1993 in de landbouwwetenschappen op het onderwerp bodemvruchtbaarheid in Afrika. In de jaren die volgen is hij tot 2013 werkzaam als hoogleraar duurzame landbouw aan onder meer de Universiteit van Wageningen. Voor zijn werk reisde hij veelvuldig naar Afrika en Azië.
Politiek actief is hij ook al enkele decennia. Sinds 2002 namens de SP. Namens de socialisten zat hij tussen 2007 (dat jaar vestigde hij zich in Weesp) tot 2013 in de Eerste Kamer en in mei van dat jaar 'verhuist' Smaling naar de Tweede Kamer. Daar is hij woordvoerder namens zijn partij op de onderwerpen verkeer, energie, milieu, landbouw, onderwijs en ruimtelijke ordening.
Na zijn Tweede Kamerperiode keert Smaling uiteindelijk terug naar de Wageningse Universiteit om onderzoeksprojecten te ondersteunen op het gebied van voedselzekerheid en bodemvruchtbaarheid. In dat kader reist hij in 2018 meerdere malen naar Ethiopië. Verder begeleidt hij vluchtelingen uit bijvoorbeeld Eritrea en Iran. Dat 'zwarte gaatje', dat er aanvankelijk is, is dus ook weer heel snel weg. Op het moment dat de SP bij hem aanklopt om de vrijgekomen plek, die is ontstaan na het vertrek van Emile Roemer, in te vullen, bedankt hij daarom.
Maar in de zomer van 2018 begint het toch weer te kriebelen. Smaling ziet dat de verkiezingen van maart 2019 aanstaande zijn en mist ook wel de politieke vriendenkring die hij in de jaren ervoor heeft opgebouwd. Bovendien kan hij als Statenlid het werk in Wageningen gewoon blijven doen.
En werken in de provincie is lekker concreet, vindt Smaling. Een toch opvallende uitspraak, aangezien de provincie toch voor veel mensen een vaag orgaan is en (nog) verder weg van de burger staat dan het Rijk of gemeente. Maar de Weesper bedoelt dan vooral de afstanden tussen de verschillende steden en dorpen. Den Helder is misschien een stukje rijden, maar ook weer niet langer dan een uur. "Natuurlijk is er wel de discussie over de overbodigheid van de provincie, zeker nu gemeenten vaak steeds groter worden, maar op punten als milieu, natuur en recreatie, een optimaal wegennet en goed openbaar vervoer is de provincie zeker een nuttige, aanvullende bestuurslaag."
In Haarlem telt de SP 6 van de 55 zetels. Dat aantal moet groeien, vindt Smaling uiteraard. De Weesper zoekt om dat te bereiken vooral de aanval op de thema's wonen, verkeer/vervoer en natuur. Hij kraakt daarbij met name het huidige openbaar vervoerbeleid van Gedeputeerde Staten dat vooral zou zijn gericht op meer asfalt en snelle bussen. Op die manier is het openbaar vervoer lang niet meer voor iedereen even goed bereikbaar, vindt hij. Bovendien is het alternatief, kleine busjes in de wijken, 'niet de manier om een publieke verantwoordelijkheid in te richten'.
Ook is Smaling inmiddels op de hoogte van de discussies over een weg over de hei, richting het Media Park en ten zuiden van Hilversum. Dat kan echt niet zomaar, vindt hij. Natuurlijk is een betere bereikbaarheid goed voor de economie. "Maar dat mensen kunnen uitwaaien in de natuur en zo gezond blijven is ook economie", aldus Smaling die de provinciale bezuiniging op het Goois Natuurreservaat wil terugdraaien.