Handhavers in het centrum.
Handhavers in het centrum. Foto: Bastiaan Miché

Zorgen over veiligheid boa's na uitspraak over wapenstok

HILVERSUM De opmerking van handhaver Ismael Agourzil over het ontbreken van een wapenstok in de NOS-reportage krijgt politiek een staartje. De SP-fractie heeft artikel 41-vragen gesteld, omdat zij hieruit opmaakt dat er zorgen zijn bij de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) over hun veiligheid.

Is er een aanwijsbare reden voor deze uitspraak van een van de Hilversumse handhavers? Zijn er incidenten geweest in de afgelopen twee jaar waardoor de roep om meer wapenmiddelen nodig zijn? Dat willen de socialisten onder meer weten van het college van burgemeester en wethouders.

Aanleiding hiervoor is de reportage die de NOS maakte tijdens oud en nieuw toen zij Agourzil volgde tijdens zijn werk in het centrum van Hilversum. Voor de camera's zei hij dat hij een wapenstok miste. Volgens hem gaat er een preventieve werking van uit. In Hilversum is het zo dat de boa's op pad gaan met een portofoon en handboeien.
Het is aan gemeenten om te bepalen waarmee zij de handhavers de straat op sturen. In andere gemeenten hebben boa's wel een wapenstok. Hierover worden afspraken gemaakt met het ministerie. Veiligheid bij het uitvoeren van het werk staat voorop, zo schrijft de SP. Daarom wil zij van het college horen of zij de noodzaak ziet om Hilversumse boa's uit te gaan rusten met een wapenstok? En als B&W overwegen het beleid aan te passen qua uitbreiding van wapenmiddelen, waar is deze aanpassing dan op gestoeld?