Het Groot Omroepkoor.
Het Groot Omroepkoor. Foto: Bastiaan Miché

'Voldoende issues in Hilversum die om oplossing schreeuwen'

Vervolg voorpagina

Cees Punter en Jurjen Koetze, voorzitter en secretaris van het harmonieorkest namen de gemeentespeld namens Excelsior in ontvangst. Excelsior is het enige harmonieorkest in Hilversum en het enige politieharmonieorkest in de politie-eenheid Midden-Nederland. Dit jaar viert het orkest zijn honderdjarig bestaan. Excelsior treedt al jarenlang op in Hilversum en in de regio Gooi- en Vechtstreek, onder meer op scholen, verzorgings- en verpleeghuizen en tijdens de herdenkingsbijeenkomst in het Hilversumse Rosarium op 4 mei. De gemeentespeld wordt in bijzondere gevallen toegekend als blijk van erkentelijkheid aan degenen, die zich voor Hilversum in grote mate verdienstelijk hebben gemaakt.

Voor de uitreiking - tijdens de toch wat langdradige nieuwjaarsreceptie in de wel weer goed gevulde Vituskerk - hield burgemeester Pieter Broertjes in zijn nieuwjaarstoespraak een pleidooi om de kloof tussen politiek en burger te verkleinen. "De rode draad is gebrek aan erkenning en niet serieus te worden genomen. De gele hesjes zijn in Nederland nog niet zo zichtbaar, het protest is niet zo manifest, maar onder de oppervlakte smeult er van alles. Het optimisme dat er was na de val van de Muur, is verdwenen. De helft van de Nederlanders ziet de toekomst voor hun kinderen somber in. Onze samenleving, onze democratische rechtstaat, is kwetsbaar geworden."
Daarbij zijn er in Hilversum voldoende issues 'die om een oplossing schreeuwen', aldus Broertjes. Zo moet de situatie rondom de kleine spoorbomen worden opgelost (zo veel mogelijk in harmonie met de wensen van directe buurtbewoners) en het centraal plein verder decentraliseren en landen in de buurten. En waarom is er nog geen schop in de grond voor herbouw van buurthuis De Lelie, twee jaar na de brand? Broertjes: "De buurt snakt ernaar."

Toch is Broertjes ervan overtuigd dat gemeenten - Hilversum voorop - het vertrouwen in de democratie weer kunnen vergroten. "Mits we betrouwbaar zijn en menselijk/humaan en ook soms op maat willen reageren. Al onze inwoners, tegenwoordig meer dan 90 duizend, moeten zich thuis voelen in hun eigen dorp/stad. Die opdracht geldt voor alle politici en bestuurders in de regio Gooi- en Vechtstreek. Zeker nu de herindeling op sterk water is gezet door Den Haag, moeten we de handen ineenslaan. Meer dan ooit."

Tijdens de bijeenkomst was de kerk ook het podium voor concerten van het Radio Filharmonisch orkest en het Groot Omroepkoor. Ook reikte BV Hilversum twee ondernemersprijzen uit. De Jumbo aan de Larenseweg en horecaondernemer Marco van Velthooven van onder meer Rex, G Spot en Meddens vielen in de prijzen. De supermarkt kreeg de publieksprijs voor ondernemer van het jaar. Jumbo 'versloeg' daarmee de twee andere overgebleven genomineerden Filmtheater Hilversum en Wijnhandel Il diVino. Van Velthooven ontving de Stadsfonds Ondernemers Award, een juryprijs. "Ik ben megatrots en vereerd met deze prijs en erkenning", aldus de ondernemer.