In zijn nieuwjaarstoespraak roept burgemeester Broertjes op 'om het eerlijke gesprek te voeren op basis van feiten'.
In zijn nieuwjaarstoespraak roept burgemeester Broertjes op 'om het eerlijke gesprek te voeren op basis van feiten'. Foto: Bastiaan Miché

Echt verbinding maken sleutelbegrip voor politiek en bestuur

Het fenomeen van de gele hesjes is het exponent van de groeiende onvrede in de samenleving. Politiek en bestuur moeten als de wiedeweerga hier een antwoord op formuleren.

HILVERSUM Inwoners niet enkel laten schieten op een eigen voorstel, maar al vanaf het begin betrekken bij de planvorming. Hilversum doet dat voorzichtig al bij de herontwikkeling van de spoorzone of bij de plannen van het stationsgebied, maar als het aan burgemeester Pieter Broertjes ligt dan mag de gemeente best nog een stap verder zetten. Dat vereist wél bestuurlijk lef. Daar ligt een taak voor het nieuwe college.

Neem bijvoorbeeld de verkeerssituatie bij de kleine spoorbomen. Een eeuwigdurend probleem, waar maar geen goede oplossing voor handen lijkt. Wat de burgervader betreft, zet de gemeenten daar tientallen omwonenden met deskundigen bij elkaar. “Geef ze bijvoorbeeld tien dagen en zeg: los het maar op”, aldus Broertjes tijdens het eindejaarsgesprek met deze krant in samenwerking met GooiTV.

Hiermee wil de burgemeester de betrokkenheid van de inwoners vergroten en tegelijkertijd aangeven dat hun input waardevol is en dat er serieus geluisterd en gekeken wordt naar de inbreng van onderop. Het is een antwoord op de democratische ondermijning die Broertjes signaleert. Hij constateert dat de mensen steeds vaker afhaken, bestuurders en politiek de rug toekeren. Verbinding maken is het adagium, zoals naar zijn mening al enigszins gebeurt bij de spoorzone.

Deze experimentele bestuurlijke aanpak vergt moed, zo geeft hij aan. Zelf ziet Broertjes dit als een bestuurlijke opdracht. Eén waar hij de zes wethouders op attendeert. “Wij moeten laten zien dat we het echt op een andere manier willen aanpakken”, meldt hij stellig. “Wij gaan dat gesprek en die dialoog aan. Niet voor de vorm, maar echt voor de inhoud. Voor het betere product en het betere verhaal.”

Deze boodschap is niet geheel nieuw. Al jaren merkt Broertjes onder meer in zijn nieuwjaarsspeeches op dat de kloof tussen politiek en inwoners steeds groter wordt. Daarbij vindt hij vooral dat bestuurders en politici stappen moeten zetten. Het is dringend tijd om weer de regie te nemen. Politici hebben zich naar zijn mening te veel aan het bestuur verbonden. "Dat is nu een soort kluwen van elite geworden."Dat heeft ertoe geleid dat het onduidelijk is wie nu precies voor wat en waar verantwoordelijk is. Het is aan de politiek om duidelijke keuzes te maken, het vertrouwen terug te winnen en herkenbaar te zijn.

Inspiratiebron
Een grote inspiratiebron voor hem is het pamflet geschreven door Herman Tjeenk Willink 'Groter denken, kleiner doen' - wat nu zijn nieuwe slogan is - waarin de ondermijning van de democratie aan de kaak wordt gesteld. Daarmee is het razendsnel gegaan, concludeert Broertjes. Tot een paar maanden terug was het fenomeen van de 'gele hesjes' nog niet bekend. Nu domineren ze het nieuws. "Dat is toch al een behoorlijke grote groep mensen geworden, ook in Nederland. Maar dat zie je ook in Frankrijk, waar mensen er geen vertrouwen meer in hebben. Als je dat door laat gaan dan ondermijn je dus ook dat stelsel dat we met elkaar hebben afgesproken dat democratie heet. En dat is ernstig en daar maak ik me zorgen over", is de analyse van de burgemeester.

'Geef bewoners en deskundigen tien dagen en zeg: los het op'

Inmiddels spreekt hij van uitholling van het democratisch bestel. De kloof is een krater geworden. Doordat velen zich niet meer gehoord voelen, komen steeds meer mensen in opstand. En dat is niet langer alleen de boze Nederlander. Het middenrif van de samenleving, zoals Broertjes dat omschrijft, laat openlijk van zich horen. Hij somt de onvrede op van de onderwijzers, politiemensen, rechters, huisartsen en fysiotherapeuten. “Wat ik nu opnoem is de samenleving en die mensen doen dat niet voor hun lol. Die zijn dingen zat, zoals de bureaucratie. Als wij daar als politiek en bestuurders geen antwoord op formuleren, dan raken we los”, luiden zijn zorgen.

Beter luisteren naar de mensen, zoals Johan Remkes bij zijn afscheid als Commissaris van de Koning van Noord-Holland zei, is het devies. Zelf heeft hij afgelopen zomer weer ervaren wat dat inhoudt tijdens wat Broertjes belletje trekken noemt. In diverse wijken belde hij aan bij inwoners om te vragen of zij zich veilig voelen in de eigen buurt en wat er goed en slecht gaat. “Dat klinkt misschien klein, omdat we groot moeten denken, maar dit is heel belangrijk. Mensen voelen zich serieus genomen. We horen te vaak dat dat niet het geval is. Wat wij nu doen met die grote projecten als het stationsgebied en de Spoorzone is eindeloos met de buurten het gesprek aangaan. Wat willen jullie? Wat is onze koers en is dat in overeenstemming met wat jullie willen? Als er verschillen in visie optreden, dan moet je dat echt agenderen", meldt hij tot slot.

Het hele gesprek zien met burgemeester Broertjes? Dat kan op onze website: www.gooieneembode.nl.