Voor de basisscholieren is er een heus klimrek.
Voor de basisscholieren is er een heus klimrek. Foto's: Bastiaan Miché

'Het voelt alsof we met z'n allen een hele hoge berg hebben beklommen'

Er was ooit een idee om het saaie schoolplein van de Elckerlyc aan de Schuttersweg wat op te leuken. Uiteindelijk mocht de gehele buurt meepraten, met een schitterend resultaat.

hilversum Bij de ingang zijn jongeren aan het schaken en iets verderop klimmen basisscholieren op een speeltoestel of spelen een potje voetbal op een net aangelegd kunstgrasveldje. En ook aan de leerlingen van het Roland Holst is gedacht. Zij hebben nu eindelijk een plekje om te chillen. "Dat het een paar jaar terug hier zo'n bende was, is nu niet meer voor te stellen", zegt directeur Reinier van Milligen van de Elckerlyc.

Van de scheve tegels, de vele regenplassen die nooit weg leken te gaan en de kapotte toestellen is niets meer over. Nu is er een fris, overzichtelijk en groen plein dat de Elckerlyc en het Roland Holst met elkaar verbindt. Afgelopen week was de officiële opening van de vernieuwde ruimte aan de Schuttersweg. Daarmee kwam voor alle betrokkenen een definitief einde aan alle gesprekken, informatiebijeenkomsten en brainstormsessies. Immers, het plein is veel meer dan alleen maar een schoolplein. Ook voor buurtbewoners kan deze - bijvoorbeeld op de zondagmiddag - straks dienen als ontmoetingsplek.
Het initiatief kwam dan ook van buurtbewoner en tevens vader van twee kinderen die naar de basisschool gaan, Kenji Shioda. Hij presenteerde - samen met twee andere buurtbewoners - zijn plan voor een gezamenlijk plein met veel groen al drie jaar terug tijdens een zogenaamde motiemarkt in het raadhuis. Inwoners konden die avond hun ideeën toelichten aan de politiek.

En hoewel er direct veel enthousiasme klonk vanuit die politiek bleef het eigenlijk heel lang stil. "In het begin dacht ik wel dat het er in drie maanden zou staan, maar het heeft heel lang geduurd", zegt Shioda nu. "Dat heb ik wel onderschat. Maar het kwam ook door ons. Het werd steeds maar weer groter. Uiteindelijk was het van belang hoeveel partijen we bij elkaar konden krijgen. We hadden namelijk behoorlijk wat partijen nodig die geld in het plan zouden steken. Maar ja, zo veel mensen, zo veel meningen. Het was een heel karwei om consensus te krijgen. Maar dat is nu gelukt. Dat is de kick. En het resultaat is echt verbluffend."
Vlak daarvoor had Shioda alle betrokkenen toegesproken en aangegeven 'dat het voelt alsof we met z'n allen een hele hoge berg beklommen hebben'. En ook de twee mede-initiatiefnemers zeiden trots te zijn op het resultaat. Daarbij werd benadrukt dat dit plein de buurt, scholen en alle andere betrokkenen meer met elkaar zou moeten verbinden. "Het moet een plein worden waar we samen verantwoordelijkheid voor gaan nemen."

Want waar het openbare terrein wordt opgeknapt, bestaat de kans dat hangjongeren deze plek ontdekken. En dat was bij sommige buurtbewoners toch wel de angst in de aanloop naar de opknapbeurt, erkent Shioda. Om dat te voorkomen komt er aan de straatkant nog een dikke begroeiing waar kwaadwillenden niet doorheen kunnen. Daarbij komt dan een poort waarvan bewoners de sleutels hebben. Zo kunnen zij straks in de weekenden bijvoorbeeld van het plein profiteren.
Het hoekje voor de leerlingen van het Roland Holst College - het deel dat eerst afgesloten was van de rest van het plein - oogt nog wat kali, maar er zijn nog allerlei concrete plannen van leerlingen om dit deel verder te ontwikkelen. Het ronde bankje dat er nu staat is een eerste stap.
Ook aanwezig bij de opening waren wethouders Wimar Jaeger en Annette Wolthers. Die eerste was als wijkwethouder tijdens de vorige collegeperiode (2014-2018) nauw betrokken bij het project en zorgde er mede voor dat de inwoners/gebruikers en de ambtelijke organisatie elkaar vonden en elkaar versterkten. 'Passie' was daarbij het toverwoord, aldus de wethouder. "Het is met passie gebracht en je zult zien dat het ook met passie gebruikt wordt. Ook door de buurt. Het belangrijkste is dat het schoolplein tot stand is gekomen met een heleboel mensen samen en het nu een plein is om samen te komen."

De oorspronkelijke initiatiefnemers.
Het schaakbord voor het schoolplein.