Het Noord-Hollandse deel van de N201.
Het Noord-Hollandse deel van de N201. Foto: Bastiaan Miché

Misschien wel goed nieuws, 'maar pas gerustgesteld als de beer geschoten is'

Het Utrechtse deel van de Vreelandseweg (N201) wordt - zeer waarschijnlijk - niet verbreed. Het bericht leidt tot overwegend positieve reacties uit Hilversum, al zijn er nog wel vraagtekens.

HILVERSUM "Ik ben blij dat een mogelijke vierbaansweg over de Hilversumse heide en langs Loosdrecht niet nader onderzocht wordt en dat onze inbreng goed is meegewogen in de beslissing voor de voorkeursvariant. We trekken samen met de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland op om in het vervolgtraject onze belangen op het gebied van natuur, landschap, doorstroming en verkeersveiligheid te behartigen."

Dat is de reactie van de Wijdemeerse verkeerswethouder Joost Boermans op het bericht van Gedeputeerde Staten (GS) in Utrecht over de aanpassingen van de N201 tussen Amstelhoek en Vreeland. Er is geen ingrijpende verbreding en geen aanpassing van de huidige maximumsnelheid van 80 km per uur nodig, aldus GS. Om de doorstroming en de bereikbaarheid te verbeteren en de leefbaarheid te handhaven of zelfs te verbeteren is er nu het voorstel om gericht knelpunten te gaan aanpakken.

De provincie wil dit voorstel het komende jaar uitwerken, in samenspraak met belanghebbenden en omwonenden. Daarbij komt de aansluiting van de N201 met de A2 ter sprake. De kosten: 225 miljoen euro. Mét een bandbreedte van plus of min 50 procent. Die ruime bandbreedte voor minder- of meerwerk, onzekerheden of risico's is volgens GS nodig omdat het de start is van een complex project. Daar kunnen nog opties voor aanvullende maatregelen bovenop komen, zoals vergroting van de mogelijkheden voor ov en fiets en extra acties voor lucht, geluid en natuur. Dat betekent wel dat de investering in de weg tot maximaal 1,5 miljard euro kan oplopen. Provinciale Staten bespreekt het voorstel op 18 februari.
De provinciale weg N201 loopt door de provincies Noord-Holland en Utrecht. De hele weg is ruim 56 kilometer lang en loopt tussen Zandvoort en Hilversum. Het Utrechtse gedeelte is 16,3 kilometer lang en loopt vanaf het aquaduct bij Amstelhoek tot net voorbij Vreeland. In Utrecht en in Noord-Holland behoort de N201 tot de drukstbereden provinciale wegen, onder andere omdat deze weg een verbinding vormt tussen de A4, A2 en A27.
Het afgelopen half jaar zijn vier denkrichtingen onderzocht. Een van die denkrichtingen was dus verbreding naar twee keer twee rijbanen en verhoging van de maximumsnelheid. Die optie leidde tot ophef in Hilversum en Wijdemeren. Immers, wanneer GS in Utrecht die voorkeur zou uitspreken, was de kans aanwezig dat de collega's in Noord-Holland voor 'hun' deel hetzelfde zouden beslissen. De angst was groot - hoewel dat nergens op papier stond en staat - dat de weg dan ten zuiden van Hilversum (over de hei) doorloopt richting A27.
Maar een Utrechtse verbreding gaat dus niet door en dus - althans, dat zou je denken - komt er ook geen verbreding in Noord-Holland en een weg over de hei. Toch wil de Hilversumse politiek zeker niet te vroeg juichen. Raadsleden Lex van Waarden van GroenLinks en Femke van Drooge van de PvdA zijn weliswaar 'verheugd dat er wordt gekozen voor de natuur' en 'iets meer gerustgesteld', maar 'we moeten wel alert blijven'. Immers, om als Gooi en Vechtstreek (Amsterdam-Oost) goed bereikbaar te blijven, zijn maatregelen noodzakelijk. SP-fractievoorzitter Bianca Verweij is daarom - en toch ook vanwege haar wantrouwen richting de provincie Noord-Holland - waakzaam. "Het standpunt van Utrecht is niet het standpunt van Noord-Holland. Ik ben pas gerustgesteld als de beer geschoten is en er beslist geen weg over de hei komt."
De VVD was tot dusver relatief stil over dit onderwerp. Raadslid Hidde Fennema spreekt dan ook van een 'non-discussie'. Er lag namelijk geen voorstel van Noord-Holland. En Utrecht heeft niks te zeggen over het Hilversumse en Wijdemeerse grondgebied. "Maar ik snap de onrust wel. Wij zijn ook geen voorstander van een weg over de hei, maar er ligt al een weg", waarmee de liberaal doelt op de Noodweg. Mogelijk dat de Vreelandseweg via een weg achter Kerkelanden langs daarop zou uitkomen. En hoewel de liberaal dan wel weer de zorgen snapt uit Kerkelanden, is er nog wel het huidige probleem van de (te) drukke Diependaalselaan. "Dat moet worden opgelost", aldus Fennema. "We hebben het hier over een van de drukste N-wegen, die dwars door ons dorp loopt."

Robert Fiolet uit Kerkelanden, die de gemeenteraad recent opriep zich hardop uit te spreken tegen een verbreding van de Vreelandseweg en een weg over de hei, is allesbehalve euforisch over het Utrechtse besluit. Het gevaar komt volgens hem juist vanuit Haarlem en ook vanuit het in Noord-Holland invloedrijke Amsterdam. Voor de hoofdstad is een brede N-weg na de aanpassingen van de A2 en A4 cruciaal, denkt Fiolet. Maar hoe zit het dan met de Diependaalselaan? "Het verkeer daar neemt nauwelijks af als er een een weg over de hei komt", denkt hij. "Veel auto's die daar rijden, zijn lokaal verkeer. En als je de Vreelandseweg verdubbelt leidt dat alleen maar tot meer verkeer. De oplossing zit hem in het openbaar vervoer, maar ja, dat is tegenwoordig ook geen pretje."