Van de 85 appartementen zijn er 26 voor mensen met zorgindicatie.
Van de 85 appartementen zijn er 26 voor mensen met zorgindicatie. Foto: Bastiaan Miché

Laatste loodjes van 'koninklijk' project

HILVERSUM Het complex telt 85 appartementen, waarvan 75 verschillende. En dus waren er wat tegenvallers, vertelt projectleider Henk van Kuilenburg van Stebru, vooral doordat tijdens de werkzaamheden in het oude pand ruimtes anders bleken dan gedacht. "Maar het valt mee en het is zeker een mooi project," zegt hij, "en dat merk je ook aan de enthousiaste reacties van voorbijgangers."

De bouw van de appartementen op het voormalige KRO-complex aan de Emmastraat is bijna - mogelijk al over twee maanden - afgerond. Dan staan er 85 levensloopbestendige huurappartementen voor senioren: 59 vrije sector en 26 voor mensen met zorgindicatie. De zorgappartementen worden afgenomen door Hilverzorg en komen in het monumentale KROon-gebouw. De vrijesectorappartementen worden verdeeld over de drie appartementencomplexen Amalia / Alexia / Ariane.
In de aanloop naar de sloop en bouw was er veel protest vanuit de buurt en enkele erfgoedverenigingen. Die vonden - kort gezegd - dat men van het rijksmonument af moest blijven. Uiteindelijk gingen de plannen door en het beroemde entreegebouw - een rijksmonument - blijft grotendeels behouden. De buitenkant van het gesloopte deel komt wel weer in dezelfde vorm terug.
Het project gaat - zoals was vermeld - De KROon heten. De eerste drie letters verwijzen uiteraard naar KRO. De omliggende straatnamen (Emmastraat, Koningsstraat en Julianalaan) verwijzen naar het koningshuis. De KROon bestaat straks uit vier gebouwen. Architectenbureau Prent uit Oosterbeek is aangetrokken als architect van de renovatie en restauratie; De Jong Architecten uit Langbroek heeft de nieuwbouw ontworpen. Er is gekozen voor verschillende architectuurstijlen, corresponderend met de architectuurstijl van de omliggende straten. De achterkanten van de vier gebouwen krijgen een modern uiterlijk.