Frist Keur: 'Mensen vragen hoe het met hen verder moet.'
Frist Keur: 'Mensen vragen hoe het met hen verder moet.' Foto: Bastiaan Miché

Best veel emoties bij afscheid fysiotherapeut Frits Keur

hilversum Van aftellen is geen sprake. Hij weet dat een aantal patiënten hem gaat missen en dat is wederzijds. Maar aan de andere kant had de 66-jarige Frits Keur nog maar weinig trek in al die cursussen en bijscholingsbijeenkomsten die nodig zijn om een aantal specialisaties binnen het beroep van fysiotherapeut te mogen uitvoeren. "En voor mij geldt: ik doe het goed of ik doe het niet. Ik kan het niet een beetje doen."

Ruim veertig jaar was Keur werkzaam binnen Fysiotherapie Het Oude Badhuis, sinds enkele jaren gevestigd op de eerste etage van de Egelantier in Zuid en daarvoor jarenlang aan de Meidoornstraat. In een maatschap, vervolgt hij. Zijn opvolger komt in loondienst. En begin vorig jaar wist de tegenwoordig in Amsterdam woonachtige Keur dat hij een jaar later afscheid zou nemen. En dat is best moeilijk voor sommigen om te accepteren, meent hij. "Een jonge vrouw begrijpt het niet. Mensen vragen dan ook hoe het met hen verder moet."
Vlak voor het gesprek is Keur al druk doende om zijn kantoor leeg te maken. Slechts een aantal kunstwerken en herinneringen aan zijn deelname aan enkele marathons laat hij tot het laatste moment aan de muur hangen. Misschien is het ook wel die interesse in hardlopen en beweging dat Keur voor het vak van fysiotherapeut heeft gekozen. Naast algemeen fysiotherapeut is hij namelijk ook gespecialiseerd in sportfysiotherapie en ook nog in fysiotherapie bij kaakproblematiek. Via stages bij onder meer Zonnestraal kwam Keur uiteindelijk terecht bij Het Oude Badhuis. Nu kijkt hij terug op een fantastische tijd met goede collega's, een fijne wisselwerking met de patiënten en prettig overleg met de huisartsen. Ook was het volgens hem een voorrecht om bij grote namen te mogen snuffelen om zo te ontdekken wat het beroep inhoudt.
Desondanks valt halverwege het gesprek de opmerking 'het roer moet om'. Keur doelt daarmee op alle administratieve rompslomp die tegenwoordig ook bij zijn vak hoort. Hij wil niets negatiefs zeggen over de stakingen in het onderwijs, heeft daar ook best begrip voor, maar stelt ook dat als er een groep is die zou moeten staken het de gehele zorggroep moet zijn. En niet vanwege een tekort aan salaris, maar vooral vanwege een tekort aan tijd. Dat baart hem zorgen en verrassend is het dan ook niet dat zo veel mensen kampen met een burn-out.
Keur gaat daarom de komende maanden even helemaal niets doen, al lijkt het gezien zijn vele interesses (cultuur, filosofie) ondenkbaar dat hij zich zal vervelen. Eerst is er zijn afscheidsreceptie op 31 januari tussen 17.00 en 19.00 uur.