Kritiek op proces Uitvaartstichting

HILVERSUM De Rekenkamer Hilversum trekt harde conclusies. Dit onafhankelijke orgaan heeft het begraven en cremeren onder de loep genomen. De gemeente komt er niet goed van af in het eindrapport. Zeker als het gaat om de totstandkoming en oprichting van Uitvaartstichting Hilversum.

Uit de slotsom blijkt dat deze stichting in allerijl is opgezet. Zoals het gezegde luidt is haastige spoed zelden goed. Dat geldt ook hier. Tussen het nemen van het politieke besluit en het operationeel zijn zat te weinig tijd. De administratie was niet op orde, idem dito voor de huisvesting van het personeel. Tevens is niet voldaan aan de Wet Markt en Overheid en zijn de belangen van alle betrokkenen, waaronder de uitvaartondernemers, niet goed tegen elkaar afgewogen.

De rekenkamer stelt tevens dat de raad niet goed geïnformeerd is geweest. De gepresenteerde cijfers over bijvoorbeeld het jaarlijkse verlies op begraven blijken niet te kloppen. Daar komt als derde conclusie bij dat de gemeente risico's loopt. Het is onduidelijk wat de verzelfstandiging van begraven en cremeren heeft gekost en wat het de gemeente in de toekomst gaat kosten.
Uit de reactie van het college blijkt dat zij erkent dat het beter was geweest te beginnen met het crematorium op 1 januari 2017. In de overige conclusies kunnen B en W zich niet vinden.

13