Het wordt makkelijker voor de burgemeester om sneller in te grijpen in zaken waar het niet pluis is.
Het wordt makkelijker voor de burgemeester om sneller in te grijpen in zaken waar het niet pluis is. Foto: Bastiaan Miché

Extra bevoegdheid voor burgemeester in strijd tegen ondermijning

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes kan door een aanpassing in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) veel meer eigen baas zijn. Door deze wijziging kan hij sneller panden en erven sluiten waar sprake is van criminele activiteiten en zware overlast.

"Twee maanden terug was er een operatie met een illegaal gokhuis aan de Larenseweg. Met dit instrumentarium kan ik die tent nu sluiten", sprak de burgemeester tijdens de commissie Economie en Bestuur. "Ik ben veel meer eigen baas als het gaat om de aanpak van ondermijning en het handhaven van de openbare orde. Ik ben niet afhankelijk van de politie en hoef niet op hun rapportage te wachten. Dit middel geeft mij meer slagkracht om daar waar het niet pluis is meteen te interveniëren", was de nadere uitleg.

De aanpassing gaat over de sluiting van voor publiek openstaande gebouwen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om winkels, horecazaken of growshops. Het is een extra middel in de strijd tegen de ondermijning (de onderwereld die steeds vaker is verweven met de bovenwereld). Sneller ingrijpen kan doordat dit onder het bestuursrecht valt en niet het strafrecht. Met deze grote behandelingsbevoegdheid staat de burgemeester niet boven de wet, want verantwoording voor zijn handelen moet hij afleggen bij de rechter.
Verderop in het proces loopt de burgemeester wel weer tegen obstakels aan. Na het sluiten van het pand ziet de burgemeester en ook de commissie graag dat gebouwen een andere bestemming of eigenaar krijgen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt in de praktijk. Het probleem is dat de panden eigendom zijn van particulieren en niet van de gemeente. Dit soort locaties opkopen, zoals dat in Amsterdam bijvoorbeeld gebeurt, is voor de gemeente (financieel) geen optie. "Je moet een spel spelen om je zin te krijgen", gaf Broertjes aan tijdens de commissievergadering.

Als voorbeeld noemde hij de Ki Bar aan de Larenseweg (zie foto) en café 't Oude Haventje. Zaken die hij gesloten heeft en waar hij graag iets anders in wil. In beide gevallen is de gemeente verzeild geraakt in juridisch getouwtrek. "De eigenaar van 't Oude Haventje, waar drie jaar terug geschoten is, wil weer open. Dat wil ik niet. Er is veel juridisch gedoe. Waar geschoten is, gaat en blijft dicht. Punt", is het voorbeeld dat Broertjes geeft.

Het is aan de gemeenteraad om Broertjes deze extra bevoegdheid te geven. Dat lijkt een formaliteit te zijn tijdens de raadsvergadering van woensdag 30 januari, aangezien de commissie vorige week positief was over deze APV-aanpassing. Wel wil de politiek over een jaar een evaluatie.