Overgang naar kouder weer, lichte vorst in de nacht

De eerste helft van de meteowinter (sinds 1 december) heeft nauwelijks winterweer laten zien. Komende dagen gaat dat veranderen. Na de passage van het polaire koufront donderdag komt een gebied van hoge luchtdruk over onze omgeving te liggen. We liggen dan een aantal dagen aan de koude kant van het polaire front met een temperatuur rond en iets onder het vriespunt.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het licht. Overdag is het vrijwel overal droog met af en toe zon. Het wordt in de middag 3 à 4 graden. Er waait een matige, naar zuidoost krimpende wind. Zaterdag blijft het vrijwel overal droog met soms wat zon. Dit weerbeeld wordt ook zondag verwacht, al is de kans op een winterse bui iets groter. In de nachten vriest het tot -3 à -4 graden, in de middag oplopend tot circa +2 graden. De wind is matig uit oost tot zuidoost.

Trend na het weekeinde

Een lagedrukgebied trekt zuidwestelijk langs. De kans op neerslag is dan klein. Tussen een noordelijk hogedrukgebied en het lagedrukgebied op weg naar Zuid-Europa wordt de oostelijke stroming sterker. Het kan nog iets kouder worden tot circa –5 graden 's nachts.

Weetje

In de media gonst het bericht dat we een strenge vorstperiode krijgen. Dat is gebaseerd op de SSW (Sudden Stratospheric Warming). In de lagere luchtlagen verzwakt de straalstroom dan. De wind kan dan langdurig oostelijk worden met continentale vrieslucht. Vorig jaar gebeurde dat in februari met vorst tot in maart. Of het nu ook die kant op gaat, is nog niet geheel zeker.