Dit zou dus gevaarlijk zijn.
Dit zou dus gevaarlijk zijn. Foto: Bastiaan Miché

Pleidooi voor invoering van helmplicht voor snorfietsers

HILVERSUM Er moet een landelijke helmplicht komen voor snorfietsers. Dat schrijven zeventien gemeenten, waaronder Hilversum en ook Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de brandbrief van eind vorig jaar waarin medisch deskundigen al pleitten voor invoering van die helmplicht.

De snorfiets zorgt volgens artsen jaarlijks voor tientallen doden en veel (hersen)-letsel. Op initiatief van de Haagse wethouder Mobiliteit, Robert van Asten, is een brief opgesteld aan de Tweede Kamer waarin staat dat diverse gemeenten de oproep van medici voor een landelijke helmplicht ondersteunen. "Wij herkennen de door de artsen geschetste problematiek", aldus de zeventien gemeenten in de brief. "De snorfiets is een van de onveiligste manieren om je in de stad te verplaatsen. Terwijl het aandeel van de snorfiets in de totale mobiliteit laag is, is het aandeel van de snorfiets in het aantal verkeersgewonden substantieel."

Namens Hilversum heeft verkeerswethouder Annette Wolthers de brief ondertekend. De ondertekenaars zien overigens geen aanleiding om een helmplicht voor (elektrische) fietsen in te stellen. De gemiddelde snelheid van de snorfiets ligt volgens hen hoger dan die van de (elektrische fiets). "Uit cijfers uit Den Haag en Amsterdam blijkt dat de gemiddelde snelheid van de
snorfiets rond de 33 km/uur ligt, dus boven de wettelijke maximumsnelheid van 25 km/uur."