Grote ingrepen zijn volgens Onno Toepoel nu nog niet nodig. Zelf pleit hij voor het nemen van 'no-regretmaatregelen' in huis.
Grote ingrepen zijn volgens Onno Toepoel nu nog niet nodig. Zelf pleit hij voor het nemen van 'no-regretmaatregelen' in huis. Foto: Bastiaan Miché

'Van het isoleren van de vloer zul je nooit spijt krijgen'

We moeten allemaal verduurzamen. Die opdracht ligt er. De discussie spitst zich door het Klimaatakkoord toe op hoeveel geld dat gaat kosten.

HILVERSUM Landelijk is er veel ophef ontstaan door het Klimaatakkoord. De wereld waarin we leven moet duurzamer worden om het aan de volgende generaties door te kunnen geven. Zit daar een torenhoog prijskaartje aan voor bewoners en wanneer is de tijd rijp om bijvoorbeeld het huis energieneutraal te maken? Paniek is niet nodig, wel is het tijd om alvast voorbereidingen te treffen.

Wat moet je doen en wanneer? De mogelijkheden zijn legio: warmtepompen aanleggen, een batterij aan zonnecollectoren op het dak, direct van het gas af, een elektrische auto kopen of delen. Ieder huishouden kan het zo uitgebreid en zo snel mogelijk aanpakken, meent Onno Toepoel. De Hilversummer adviseert in het dagelijks leven onder meer grote bedrijven en instanties bij de inkoop van duurzame energie en het beheer van deze contracten. Tevens is hij bij de Hilversumse Energie Transitie (HET) projectleider technisch team en gebouwgebonden financiering. Zijn advies is om goede voorbereidingen te treffen. Nederland moet in 2048 energieneutraal zijn en Hilversum wil daar acht jaar eerder zijn. Geen haastwerk nu, maar wel werk aan de winkel.
Nu verduurzamen kan volgens hem op een simpele en betaalbare manier. Toepoel noemt het de 'no-regretmaatregelen'. "Eén ding is duidelijk: goede isolatie van de woning is een van de randvoorwaarden", klinkt het klip-en-klaar. Van bijvoorbeeld dubbelglas plaatsen of de muren, de vloeren en het dak isoleren krijg je geen spijt. Het rendement is volgens hem groot. De beloning is een comfortabel huis en minder geld kwijt aan de energiekosten.
Wie nu al een warmtebron wil aanleggen, kan dat doen. Deze dure aangelegenheid moet ieder voor zich weten. Kijken naar een andere verwarmingsbron voor het huis kan best op de langere termijn. Veel zaken staan nog in de kinderschoenen, zijn er nog niet of worden in de toekomst goedkoper en beter. Zo zegt Toepoel dat het over vijf jaar best mogelijk is dat er in een aantal wijken een gemeentelijk warmtenet is. HET werkt mee aan plannen voor deze buurten.
Moet er daadwerkelijk iets gebeuren? Toepoel stelt de vraag zelf, omdat er ook 'klimaatontkenners' zijn, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump en Forum voor Democratie. "Als je nu weet dat de kans 50 procent is dat jouw huis in brand vliegt, neem je dan maatregelen of niet? Zo moet je ook kijken naar deze milieudiscussie. De kans is groot dat we een serieus probleem hebben. Uit een soort risicoberekening en veiligheid moeten we hiermee aan de slag", duidt hij.
Het beeld dat het verduurzamen de burger klauwen met euro's gaat kosten, bestrijdt de Hilversummer. Bij HET, de lokale energiecoöperatie, staan ze ervoor in dat het voor de mensen budgetneutraal kan. "Ook als je geen geld hebt maar wel met verduurzaming bezig bent, dan zijn er wel degelijk financieringsmogelijkheden. Bij de gemeente is er bijvoorbeeld sprake van een duurzaamheidslening. Daardoor heb je lagere energiekosten en betaal je ergens een plusje aan kosten voor de lening", meldt Toepoel. HET gaat zelf aan de slag met gebouwgebonden financiering: een langetermijnmethode om woonlastenneutraal te verduurzamen.
Wie interesse heeft om zijn huis aan te pakken, kan gebruikmaken van een van de zeven opgeleide energiecoaches van HET. Toepoel is de coördinator van deze groep. Deze Hilversummers, allemaal vrijwilligers van het burgerinitiatief, hebben een gedegen training warmtescanning gevolgd en kunnen nu maatwerkadvies geven aan belangstellende plaatsgenoten. Dat kan nog tot uiterlijk eind maart, omdat het verschil in temperatuur buiten en binnen groot moet zijn om te checken waar de pijnpunten in het huis zitten. Een warmtescan kost de belangstellende 50 euro, HET-leden betalen de helft. Aanvragen kan via info@hetcooperatie.nl.