Het beeld van die dramatische zondagmorgen in 2007.
Het beeld van die dramatische zondagmorgen in 2007. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Beelden gaan niet meer uit mijn hoofd'

De politie brengt in 2019 voor het derde jaar op rij een coldcasekalender uit. Een van de zaken die hierop vermeld staan is de tragische dood van Kim Veerman.

HILVERSUM De 20-jarige Kim Veerman ligt in bed op zolder. Tegen de gevel wordt brand gesticht. Haar huis vat ook vlam. Veerman schrikt wakker. Door de brand kan zij niet naar beneden. Als de brandweer op haar zolderkamer komt, is zij al overleden. De brand was aangestoken, maar door wie, is niet bekend.

Dat was in september 2007. De dader is nog altijd niet gevonden. Het drama van toen is een van de zaken op de landelijke coldcasekalender van 2019. De politie brengt deze kalender, die in gevangenissen wordt verspreid, voor het derde jaar op rij uit. Rechercheurs brengen daarmee langlopende zaken opnieuw onder de aandacht, hopend op een doorbraak.

Tijdens die zondag 16 september rond 6.00 uur woedde op het Langgewenst in Hilversum een brand waarbij een postzegelhandel en de daarbovengelegen kamers uitbrandden. Een aantal bewoners kon ternauwernood het vege lijf redden of werd door de brandweer direct uit het pand gehaald. Veerman (20) woonde sinds kort boven de postzegelhandel. Haar leven kon niet gered worden nadat zij uit het brandende huis gehaald was. Het slachtoffer kwam oorspronkelijk uit Kortenhoef. Zij bezocht het Comenius College en deed daarna de hotelschool. Pas kort woonde zij in Hilversum op kamers en werkte daar in hotel Laapershoek.

Overigens werd kort daarna een 30-jarige (zwakbegaafde) Hilversummer aangehouden. Hij werd echter vrijgesproken door de rechtbank, nadat de officier van justitie al vrijspraak adviseerde. Het bewijs zou op cruciale punten niet betrouwbaar zijn.
In een interview in de coldcasekalender wordt duidelijk dat haar moeder Rik Stoutenbeek en stiefvader Rino Bijkerk het elf jaar later nog altijd moeilijk hebben met de dramatische gebeurtenis. "Kim was een heel erg sociaal meisje", aldus Stoutenbeek. "Stond echt voor iedereen klaar. Ze studeerde aan de hotelschool en woonde net een paar maanden met een vriendin boven een huis van de gemeente." "Het was een oude postzegelhandel", vervolgt Bijkerk. "Met miljoenen en miljoenen postzegels. Eén grote papierfabriek. Die nacht werden we rond zes uur gebeld door de eigenaar: het stond in de fik."
Op het moment dat beiden aankwamen op het marktterrein zag het al zwart van de mensen, er stonden veel brandweerwagens en politieauto's. "De vlammen kwamen al door het dak. Kim was naar het ziekenhuis gebracht, ze werd gereanimeerd", weet Stoutenbeek nog goed. Bijkerk: "Een brandweerman heeft haar uit het brandende pand gehaald. Achthonderd graden was het, te gevaarlijk. Maar ze gingen er toch in. De eerste weken heb ik alleen maar gedacht hoe ik wraak zou nemen. Dat moet je niet doen, dan word je hartstikke gek."
Het meeste zeer doet, aldus Stoutenbeek, de vreselijke angst die haar dochter moet hebben gehad. "Als ik nu nog in de tuin bezig ben en in het dorp een ambulance hoor, dan voelt het alsof mijn baarmoeder uit mijn lijf wordt getrokken. De beelden van de markt in Hilversum gaan niet meer uit mijn hoofd."
Het verspreiden van de kalender leidde in voorgaande jaren tot meerdere tips. Zo ontving de politie in 2018 in totaal 302 tips over zaken van de coldcasekalender. Veertig daarvan bleken bruikbaar.