Lichte tot matige vorst, het weekeinde iets minder koud

Een uitloper van het Azorenhoog breidt zich donderdag naar het Noordzeegebied uit. We blijven dan nog in de koude lucht met lichte tot matige vorst. Tijdens het weekeinde schuift een actieve depressie het Noordzeegebied binnen met wisselvallig weer. Door aanvoer van iets minder koude lucht gaat het waarschijnlijk om een mix van regen met winterse neerslag.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het matig, tot circa -8 graden. Overdag is het eerst droog met nu en dan zon. Later op de dag is een winterse bui mogelijk. Bij een zwakke tot matige wind tussen noord en noordoost ligt het maximum rond het vriespunt. Zaterdag is het bewolkt met kans op regen en later weer (natte) sneeuw. Zondag is een bui mogelijk. In de nachten vriest het licht. Overdag stijgend tot omstreeks +3 graden. De zuidwestenwind is matig van kracht.

Trend na het weekeinde

De verwachting is onzeker, maar de kans lijkt het grootst dat we een week krijgen met winters kwakkelweer met 's nachts lichte vorst en overdag lichte dooi. Later in de week kan het iets kouder worden. Het is wisselvallig met soms regen of winterse neerslag en nu en dan zon.

Weetje

Het vriest licht als de temperatuur tussen 0 en –5 graden ligt. Een temperatuur tussen -5 en –10 graden is matige vorst. Een temperatuur onder de -10 graden is strenge vorst. De laagste temperatuur in Nederland gemeten is –27.4 graden in de nacht van 27 januari 1942. In deze eeuw was de landelijk laagst gemeten januaritemperatuur –20.8 graden op 6 januari 2009.