Vorig jaar gaf GroenLinks met een Tiny House nog een blik op de toekomst, maar deze woonvorm heeft niet de prioriteit.
Vorig jaar gaf GroenLinks met een Tiny House nog een blik op de toekomst, maar deze woonvorm heeft niet de prioriteit. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum klaar voor alternatieve woonvormen, nu de gemeente nog

Het staat dan wel in het coalitieakkoord dat er meer woonvormen moeten komen, in de praktijk lopen pioniers of initiatiefnemers vast bij de gemeente. Waarom gebeurt dat?

HILVERSUM Honderden mensen die inschrijven op een huurwoning op WoningNet. Minstens evenzoveel geïnteresseerden bij de presentatie van een nieuw bouwplan. Het is overduidelijk dat de woningnood groot is. Kijken naar andere woonvormen of speciaal bouwen voor doelgroepen kan soelaas bieden. Over de ideeën is de politiek enthousiast, maar is de 'gemeentelijke olifant' wel in beweging te krijgen?

"Ga ik hem nou kopen of niet?" Dat is de vraag die Ingeborg Robijn zichzelf stelt. Met hem bedoelt ze een tiny house: een kleine mobiele woning en ook nog eens een duurzame optie. In het recente verleden heeft de Hilversumse geprobeerd een appartement te kopen. Met een goede baan en geld op de bank dacht ze wel te kunnen slagen in deze missie. Telkens ging de gewenste woning aan haar neus voorbij, omdat geïnteresseerde kopers duizenden euro's meer neertelden dan de vraagprijs.

Nu zet ze haar zinnen op een tiny house. Een woning van 6,60 bij 2,55 meter past beter bij Robijn, zoals ze zelf zegt. Ze heeft de financiële middelen om deze woning aan te kopen en in Hilversum neer te zetten. Ze zoekt een locatie en dan het liefst in Oost. Zelf had ze gehoopt op een plek op Werf35, waar de fractie van GroenLinks vorig jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen nog een tiny house had neergezet als voorbeeld (zie foto), maar het antwoord is 'nee'. "Ik had gehoopt op particulier terrein te mogen staan, maar dan krijg ik geen adres."

'Nee' geldt voor heel Hilversum. Deze woonvorm past namelijk niet binnen het staande beleid. Daarmee is het basta. Zelfs een gesprek met de ambtenarij en/of GroenLinks-wethouder Jan Kastje van Wonen zit er niet in, ook al heeft Robijn meerdere pogingen gewaagd. Vanuit het raadhuis klinkt een andere lezing. In december is ambtelijk telefonisch contact met haar geweest. In dit onderhoud is volgens de gemeente aangegeven welke rol zij heeft. De gemeente toetst initiatieven en bouwplannen op bestemmingsplannen en bouwverordeningen.
Tot op zekere hoogte is de Hilversumse verbaasd over de houding van de gemeente. Door Tiny House Nederland was ze al gewaarschuwd dat veel gemeenten hier nog geen beleid voor hebben. Maar in het coalitieakkoord staat klip-en-klaar dat Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks in deze collegeperiode meer ruimte willen bieden aan nieuwe woonvormen. Qua idee is haar tiny house goed gevallen bij de politiek. Eerder heeft Robijn gepolst bij de fracties hoe zij denken over de introductie van deze woonvorm in Hilversum, want zij is niet de enige die op zoek is naar een locatie. Daarnaast past dit kleine huis ook goed binnen de duurzaamheidsambities van de gemeente. Met zonnecollectoren op het dak en een eigen composttoilet is de Hilversumse zelfvoorzienend. Ze zou ook nog zelf water kunnen opvangen.

Robijn staat niet alleen in haar oproep. Twee weken geleden sprak Ans Vermeulen namens tweehonderd Hilversummers in tijdens de commissie Ruimtelijke Ordening en Wonen om opnieuw een lans te breken voor het woonconcept Knarrenhof. Uit haar relaas blijkt duidelijk dat ook zij vastlopen in het raadhuis voor hun woonconcept, ondanks enthousiasme vanuit de politiek. "We hebben gesprekken gevoerd met raadsleden en ambtenaren. Steevast ondervonden wij positieve reacties op dit levensloopbestendige woonconcept", was haar mededeling.

En zo zijn er meer ideeën afgeschreven die naadloos binnen de ambities van duurzaamheid en wonen van het college passen. Een voorbeeld uit de vorige collegeperiode is het idee van 36 tijdelijke huizen op het circusterrein. Het Hilversumse Makeltrent had het plan opgevat om op dit braakliggende terrein demontabele woningen van 40 tot 80 vierkante meter neer te zetten voor starters.

'Ik had gehoopt op particulier terrein te mogen staan'

Wat betekenen alternatieve woonvormen voor de gemeente in het perspectief van duizend extra woningen die dit college binnenstedelijk wil realiseren? Die vraag is hardop gesteld naar aanleiding van de wens van Robijn. Het antwoord hierop luidt dat alle nieuw- of herbouw moet passen binnen de grenzen van Hilversum. De ruimte is beperkt. Tiny housing is bijvoorbeeld een tijdelijk concept dat de nodige inzet vraagt van de gemeente, maar de prioriteit in het raadhuis ligt bij grote ontwikkelopgaven en daar past het concept van tiny housing momenteel niet in, zo is de uitleg. Voor de knarrenhof wil de gemeente zich wel inspannen door dit concept bijvoorbeeld onder de aandacht te brengen bij ontwikkelaars en de initiatiefnemers te faciliteren in het netwerk dat ze nodig hebben. Het verschil met tiny housing is dat het knarrenhofconcept niet tijdelijk is.

Robijn gaat tijdens de commissie Ruimtelijke Ordening en Wonen net zoals Vermeulen een pleidooi houden voor alternatieve woonvormen in Hilversum. Die vergadering is op woensdag 13 februari en begint om 20.00 uur in de raadzaal.