Frans van Osch reikt de publieksprijs uit aan Bianca Verweij.
Frans van Osch reikt de publieksprijs uit aan Bianca Verweij. Foto's: Bastiaan Miché

Vrouwen regeren bij uitverkiezing Politicus van het Jaar 2018

Hans Haselager en Jerry Braaksma zijn opgevolgd door Annette Wolthers en Bianca Verweij. De twee dames mogen zich de beste politici van vorig jaar noemen.

HILVERSUM Er is sprake van girl power bij de uitverkiezing van de Politicus van het Jaar 2018. Twee vrouwen gingen zaterdag bij de uitreiking in Café Nul Vijf en Dertig met de prijzen aan de haal. Het publiek is van mening dat SP-fractievoorzitter Bianca Verweij de titel heeft verdiend, terwijl de politieke collega's vinden dat wethouder Annette Wolthers zich de beste van 2018 mag noemen.

Verweij geeft aan het een eer te vinden dat zij de publieksprijs heeft gewonnen. Van meerdere mensen heeft de SP-fractievoorzitter tijdens de verkiezing gehoord dat zij kan rekenen op hun stem. "Je weet dan nooit hoe het gaat", aldus de politica. Maar velen hebben woord gehouden, want van de ruim zeshonderd stemmen van het publiek krijgt Verweij de meeste steunbetuigingen. "Dat mensen in Hilversum en daarbuiten de moeite hebben genomen om op mij te stemmen daar ben ik blij mee", zegt ze tijdens haar korte toespraakje nadat zij de bijbehorende beker in ontvangst had genomen van Frans van Osch, voorzitter van Politiek Debat Hilversum.
In de raadszaal staan haar toon en stijl nog wel eens ter discussie. Bij het publiek lijkt Verweij beduidend beter te liggen. Veranderen van strategie in het raadhuis is zij niet van plan. Dat zij principieel is, zoals in het juryrapport staat, vindt de SP'er een geuzentitel. Dat zij de publieksprijs in de wacht heeft gesleept, komt doordat ze ook buiten het raadhuis zichtbaar is. Verweij heeft een groot netwerk, waar ze gebruik van maakt en zij en haar fractie zijn activistisch en laten te pas en te onpas van zich horen.
"Ik laat heel duidelijk weten tegen dit liberalisme en kapitalisme van dit college te zijn", zegt de fractievoorzitter. "En in snap dat het vervelend is dat ik eindeloos in de krant sta met de mededeling dat de zorg in Hilversum niet goed genoeg is. Ik blijf dat agenderen en word activistisch en dan krijg je bezettingen zoals bij WESPP aan de Korte Noorderweg of liggen er 350 badeendjes in de raadhuisvijver", is de verklaring.
Het was overigens de dertiende keer dat de award - in het leven geroepen door Marco van Stralen - werd uitgereikt. De vakprijs vierde zijn tienjarig jubileum. De politieke collega's hebben dit jaar 30 van de 43 mogelijke politici (37 raadsleden en 6 wethouders) genomineerd voor deze vakprijs. Opvallend is de stem voor Dudok, de hond van VVD'er Hidde Fennema. Ook Myra van Bladel (commissielid van de ChristenUnie), Rebekka Timmer (in december vertrokken als SP-raadslid) en Angelika Pelsink (de Hart voor Hilversum-wethouder die begin november opstapte) vallen buiten het reglement. "In het raadhuis is het zeker niet uit het oog het hart", zo merkt 'stemmenteller' Aernoud Olde van Hilversum Verbonden op over Timmer en Pelsink.
Jan Slingerland, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, eindigt op de derde plaats. VVD-wethouder Arno Scheepers is de runner-up. Met overgrote meerderheid is Wolthers - die samen met CDA-raadslid genomineerd was voor de publieksprijs - door de Hilversumse politici verkozen tot Politicus van het Jaar 2018. "Ik ga hier even van genieten", aldus een verraste wethouder. Van de stemmende politici vinden er tien dat Wolthers - sinds mei 2018 wethouder en daarvoor vier jaar raadslid namens D66 - de beste is. Ze wordt bewonderd omdat ze schijnbaar moeiteloos de stap van raadslid naar wethouder gemaakt heeft. "Het is alsof ze het al jaren doet", concludeert Olde.
Ook Wolthers zelf voelt dat de overstap van raadslid naar wethouder goed is verlopen, zegt zij. "Als je eerst raadslid bent, leer je de dynamiek kennen van de raad. Dat is lastiger voor de wethouders die eerst geen raadslid zijn. En dit werk is gewoon zo leuk om te doen, je ontmoet zo veel verschillende mensen."
De Democraat kijkt dan ook uit naar het komende jaar waarin 'genoeg klaar staat'. Daarmee doelt ze onder meer op thema's als het onderwijs, schuldhulpverlening en de bereikbaarheidsvisie. En dan is er ook nog de HOV-buslijn.

Beide winnaressen poseren voor de foto.
Annette Wolthers zei verrast te zijn met haar uitverkiezing.