Een delegatie van de buurt komt in protest tegen de nieuwbouwplannen voor De Stolpe.
Een delegatie van de buurt komt in protest tegen de nieuwbouwplannen voor De Stolpe. Foto: Bastiaan Miché

Grote zorgen buurt over massaal plan voor nieuwe De Stolpe

De herontwikkeling van De Stolpe is te massaal en niet volgens de regels, aldus de bewoners. De projectontwikkelaar zegt dat alles binnen de eisen valt. Wat beslist de gemeente?

HILVERSUM De fout die in het verleden gemaakt is, dreigt nu dunnetjes over te worden gedaan. De nieuwbouwplannen voor De Stolpe aan de Zonnelaan zijn volgens bezorgde buurtbewoners te hoog en volumineus en stroken niet met de regels die zijn opgesteld in de welstandsnota en het bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied. Toch vreest de buurt dat de gemeente de vergunning gaat verstrekken.

Nee, het is niet zo dat de omwonenden faliekant tegen herontwikkeling zijn van De Stolpe. Dat er nieuw leven komt is juist goed. Nu staat het pand al zo'n 2,5 jaar leeg en is het volgens omwonenden 'dood'. Zij zien een mooie gelegenheid om daar woonzorgappartementen te realiseren, want vanuit de buurt is er ook vraag naar deze woningen. Diverse oudere bewoners zouden de overstap naar de nieuwe De Stolpe willen maken.

De bezwaren zitten hem in de omvang van de nieuwbouwplannen van projectontwikkelaar Stadium Capital. Op het terrein aan de Zonnelaan 17 moet een massaal en groot nieuw gebouw verrijzen (30 procent meer dan het huidige pand), dat ook nog eens buiten de toon valt met de andere bebouwing van dit beschermd stedelijk villagebied. Daarnaast telt het pand vijf verdiepingen. De bouwkavel wordt volgens de buurtbewoners bijna helemaal volgebouwd, waardoor diverse omwonenden straks vanaf een paar meter van hun huis tegen een 15 meter hoge muur aan kijken. De bebouwing komt op sommige punten op 3,5 meter van de erfgrens af te liggen. Daarmee verdwijnt de privacy. Stadium Capital bestrijdt deze lezing. "Daarom hebben wij de tekening vrijgegeven, zodat feiten en beweringen duidelijk worden", aldus Hidde Weerstra namens de vastgoedadviseur.
Het nieuw te verrijzen gebouw matcht niet met de huidige voorschriften die zijn verankerd in de welstandsnota en het bestemmingsplan, menen de bewoners. In deze twee stukken staat dat appartementengebouwen maximaal drie woonlagen met kap mogen zijn. Eventueel is de kap te vervangen door een vierde verdieping als hiervoor vrijstelling wordt gegeven. Dat zijn de strikte regels. De bewoners wijzen erop dat zij hier ook mee te maken hebben als zij een vergunning aanvragen. Daar is niets mis mee, omdat zij allen weten dat deze regels horen bij de omgeving waarin zij wonen, maar dan moeten diezelfde regels ook van toepassing zijn voor anderen. Daar bestaan grote zorgen over bij de omwonenden, die een zienswijze van honderd pagina's hebben ingediend omdat zij het gevoel krijgen dat de gemeente en de welstandscommissie de plannen wel zien zitten.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. De omwonenden hebben achterhaald dat er in begin jaren 80 ook veel verzet was tegen de komst van de huidige De Stolpe. Buurt en zelfs gemeenteambtenaren waren tegen. Naar verluidt heeft B en W het plan toen doorgedrukt. Dat was in de tijd dat er geen bestemmingsplan en welstandsnota waren. Inmiddels staat specifiek in het nieuwe bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied dat de gemaakte fout in 1984 met betrekking tot het volumineuze De Stolpe hersteld moet worden.
Sinds december 2017 is Stadium Capital, dat gevestigd is in Amsterdam, eigenaar van het complex aan de Zonnelaan. Op dit terrein wil de projectontwikkelaar een woonzorgcomplex voor senioren realiseren. In totaal gaat het om 42 woningen met daarbij een algemene ruimte voor zorg en een restaurant voor de bewoners en hun familie en waar diverse activiteiten voor de doelgroep gehouden kunnen worden. De bezwaren uit de buurt zijn bekend bij de projectontwikkelaar. Volgens Hidde Weerstra heeft Stadium Capital meerdere keren overleg gehad met de buurt. Dat is sinds vorig jaar januari in wisselende samenstellingen gebeurd. "Wij hebben geprobeerd uit te leggen dat een kleiner complex voor ons geen haalbare kaart is", aldus Weerstra. "Als je het kleiner maakt, dan wordt het ook duurder. Dat geldt eigenlijk voor alles, zoals de gedeelde kosten van de bewoners. Als er minder mensen wonen dan vallen die kosten ook hoger uit en komt het project echt op losse schroeven te staan." Daarnaast geeft Weerstra aan het te betreuren dat het nog niet gelukt is de buurt te overtuigen van de plannen. Volgens Stadium Capital passen de plannen binnen het Hilversumse bestemmingsplan. "Daar hebben we ons uiteraard in verdiept", laat Weerstra weten.

Nu is het wachten op het oordeel van het college. Donderdag 21 februari is de dag waarop de gemeente een besluit moet hebben genomen. Volgens de gemeente is de aanvraag die er nu ligt gebaseerd op de welstandsnota en het bestemmingsplan. Wel heeft het college de ruimte om hier van af te wijken. Dat is afweging die zij de komende weken moet maken. Tevens meldt de gemeente dat er zienswijzen zijn ingediend. Als de vergunning wordt verstrekt, dan hebben de omwonenden zeker nog de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Daarna zijn juridische stappen nog mogelijk, tot een gang naar de Raad van State aan toe.