Georginio Wijnaldum en Memphis Depay vieren de 3-0 overwinning van Oranje op Duitsland.
Georginio Wijnaldum en Memphis Depay vieren de 3-0 overwinning van Oranje op Duitsland. Foto: Zilveren Camera/Koen van Weel

Koninklijke eerste bezoeker De Zilveren Camera

Gooiland en Museum Hilversum maken zich op voor koninklijk bezoek. Vanwege het 70-jarige bestaan van De Zilveren Camera komt hij langs.

HILVERSUM Theater Gooiland en Museum Hilversum hebben vrijdag 1 februari een koninklijke gast. Koning Willem-Alexander is aanwezig in het theater bij de uitreiking van de Nederlandse prijzen voor de fotojournalistiek en documentairefotografie en is later die middag de eerste bezoeker van De Zilveren Camera-tentoonstelling in het museum.

De Stichting De Zilveren Camera bestaat zeventig jaar. Dat is de aanleiding voor de koning om deze evenementen bij te wonen in Hilversum. In Gooiland neemt koning Willem-Alexander onder meer het eerste exemplaar van het jubileumboek van de stichting in ontvangst. In het museum, waar hij tegen 16.15 uur verwacht wordt en rond 17.00 uur weer vertrekt, bekijkt hij de foto's van de zeventigste editie en gaat in gesprek met enkele winnaars.
Van zaterdag 2 februari tot en met zondag 31 maart zijn de beste nieuwsfoto's van het afgelopen jaar te zien in het museum. Meer dan tweehonderd foto's van in totaal 55 fotografen hebben een plek gekregen in deze expositie. Nieuwsverhalen zijn in beeld gebracht zoals de elfstedentocht van Maarten van der Weijden, het ongeluk met de stint op een spoorwegovergang in Oss, de invoering van de Donorwet, maar ook de branden in Griekenland, de protesten van de gele hesjes en de verkiezingen in Turkije.
De beste nieuwsfoto's zijn de komende tijd niet alleen in het museum te zien maar ook daarbuiten, zoals dat de laatste jaren al het geval was. Het museum toont een selectie op grote borden in het centrum en werkt hierin samen met ondernemers van het centrum, HavenVaart, de Gijsbrecht van Amstelstraat, Stadsfonds Hilversum en Filmtheater Hilversum.