Monique Duurland (midden) in gesprek met wethouder Walters.
Monique Duurland (midden) in gesprek met wethouder Walters. Foto: Bastiaan Miché

Vrijwilligerscentrale Hilversum weer tussen de mensen

hilversum "Ik ga sinds lange tijd weer met plezier naar mijn werk." Dat zei medewerker Monique Duurland in haar toespraak tijdens de drukbezochte en feestelijke opening dinsdagmiddag van het nieuwe pand van Vrijwilligerscentrale Hilversum aan de Eemnesserweg.

De Vrijwilligerscentrale Hilversum was jarenlang gevestigd aan de Larenseweg en zat voor de verhuizing naar het nieuwe onderkomen, zoals Duurland verwoordt, 'in een ruimte op drie hoog achter'. Totaal niet bereikbaar dus en totaal niet vindbaar. "Vanaf dag één dat we daar zaten, wilde ik daar weg. Nu zitten we in de bewoonde wereld, in de wijk en tussen de mensen", zegt de coördinator vrijwillige inzet. "Wat kan ik zeggen: een nieuwe directeur, dus nieuwe mogelijkheden."

Die nieuwe directeur heet Anita Keita. Ook zij was er dinsdag bij. "Drie hoog achter kan niet, maar vind maar eens een pand", zei zij. De ruimte aan de Eemnesserweg - waar jarenlang een kapperszaak in heeft gezeten - werd ontdekt door Tukkie Tuk, opbouwwerker in Hilversum-Oost. "Zij fietste hier langs en zag dat het te huur stond", keek Duurland terug.
En ook Keita gaf aan: ga erop af. Begin oktober vorig jaar verhuisden de medewerkers naar het nieuwe onderkomen. Aanvankelijk zaten zij tussen de verhuisdozen, maar al gauw ontstond een frisse, maar tevens huiselijke en gezellige ruimte. En zeker niet te 'kantoorachtig', aldus Duurland. Want hoewel de kleine ruimte boven nog enigszins oogt als kantoor, voelt de benedenverdieping zeker voor de potentiële vrijwilligers als een warm welkom. Daarbij zijn er concrete plannen om hier bijeenkomsten te houden voor vrijwilligers, maar ook voor organisaties die juist op zoek zijn naar vrijwilligers.
Wethouder Karin Walters van Welzijn en Zorg had de eer om het onderkomen officieel te mogen openen. Ook zij ziet het belang in van het hebben van vrijwilligers en het hebben van een goede vrijwilligerscentrale. "Vrijwilligerswerk is bij uitstek iets om te ontdekken wat je wilt en wat je kunt. Een centrale kan je daarbij advies geven. En dan zijn er barstensveel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Ik ben supertrots op deze vrijwilligerscentrale."
Daarnaast onthulde Walters dinsdag de nieuwe huisstijl van de Vrijwilligerscentrale Hilversum: fris, fruitig en ook een beetje stoer, was het oordeel. Op die manier lijkt de vrijwilligerscentrale klaar voor de toekomst. Niet alleen om vrijwilligers binnen te halen, zoals Keita aangaf, maar ook door ze binnen te houden.