Wisselvallig, overdag iets minder koud

Een lichte vorstperiode van een week werd afgelopen weekeinde gevolgd door zachter weer met regen. Deze week is het winters kwakkelweer met lichte vorst in de nacht en lichte dooi overdag. Vrijdag trekt het warmtefront van een depressie via de Noordzee noordoostwaarts met enige tijd neerslag. Met een westenwind valt de temperatuur daarna weer iets hoger uit.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking toe, gevolgd door sneeuw of natte sneeuw bij een temperatuur iets onder het vriespunt, overdag overgaand in regen. Er waait een matige wind uit zuidoost. Het wordt 5 graden. In het weekend kan het 's nachts licht vriezen, met temperaturen in de middag oplopend naar 4 à 5 graden. Bewolking overheerst met soms (natte) sneeuw of overdag regen. Zondag schijnt ook nu en dan de zon. Er waait een matige wind tussen noord en noordwest.

Trend na het weekeinde

Er komt een verbinding tot stand tussen een Russisch hogedrukgebied en het Azorenhoog. De kans op neerslag neemt daardoor af. Er komt wat meer zonneschijn. Het is rustig weer met in de nacht kans op mist. 's Nachts kan het licht vriezen. Overdag wordt het circa 4 à 5 graden.

Weetje

De Oud-Nederlandse naam voor januari is louwmaand. Het woord 'louw' is afkomstig van (leer)looien. De huiden van dieren werden in januari gelooid. De Oud-Vlaamse naam voor januari is echter nieuwjaarmaand. Het is de gemiddeld koudste maand van het jaar. In 2017 was januari ook veruit de koudste maand, maar in 2018 gold dat voor de maand februari.