Michael de Groodt: 'Normaal drink ik bij het darten wel een biertje. Dat ga ik nu niet doen.'
Michael de Groodt: 'Normaal drink ik bij het darten wel een biertje. Dat ga ik nu niet doen.' Foto: Bastiaan Miché

Alleen maar pijlen gooien, 48 uur lang

Hij noemt het zelf een mooie uitdaging. Hilversummer Michael de Groodt gaat 48 uur lang non-stop darten voor het goede doel: Siem en de Stichting Energy4All.

hilversum De vrijdagavond moet wel lukken en ook zaterdag overdag - als het voetbal tenminste doorgaat - komt Michael de Groodt de dag wel door. De grootste uitdaging zit hem in de nacht van zaterdag op zondag, is het besef. "Het wordt best pittig. Maar ja, als ik iets in mijn hoofd heb, dan ga ik daar 200 procent voor."

De 42-jarige De Groodt richtte anderhalf jaar terug dartsvereniging de Gooise Dart Vaders op, dat de kantine van SC 't Gooi als thuisbasis heeft. Al jarenlang volgt hij de sport op televisie, maar nog niet zo heel lang geleden raakte hij besmet met het pijltjesvirus. "Ik heb weleens ineens een hobby en dan ga ik ervoor. Vissen was ook een tijd een hobby. Nu heb ik daar nog allerlei spullen van waar ik niks meer mee doe."
Want tegenwoordig is het darten dat de klok slaat. Met name komend weekend. Altijd heeft hij zijn pijltjes bij zich en overal waar hij kan gooien, gooit hij. Ook in zijn huiskamer hangt een bord. En ja, als een pijltje daar van het bord afketst, komt het in de houten vloer. "Maar als ik ergens kan darten, ga ik darten. Hier of in Café Zuid bijvoorbeeld. (lachend, red.) Als het mag van mijn vrouw tenminste."
Maar veel liever - "het gaat niet om mij" - wil de vader van vier (gezonde) kinderen het hebben over Siem en de Stichting Energy4All. Want juist daarvoor is De Groodt deze actie gestart. "Natuurlijk ben ik straks doodmoe. Maar denk eens aan die jongen. Die is altijd doodmoe."
Siem werd geboren in 2009 en aanvankelijk leek hij kerngezond. Maar na een paar jaar gingen de alarmbellen af. Hij hoorde wel, maar luisterde niet. Enigszins bij toeval werd duidelijk wat er mis was: Siem had mitochondriële encefalomyopathie, een energiestofwisselingsziekte. Inmiddels is Siem helemaal doof. Hij heeft twee gehoorimplantaten, draagt een bril en rijdt in een elektrische rolstoel voor langere afstanden. Via een Mickeybutton krijgt hij zijn sondevoeding, de stoelgang is heel erg moeilijk en is hij niet zindelijk. Verder zijn ADHD en autisme gediagnosticeerd. Hij heeft veel last van zijn benen, armen en vingers. Toch is Siem vrolijk en ondernemend.
De Groodt leerde de nu 9-jarige Siem en zijn ouders anderhalf jaar terug kennen op de camping in Limburg en hoorde dat de jongen deze energiestofwisselingsziekte, kortweg mito, heeft. "Je ziet dat zo'n jongen zich ziek gedraagt. Overdag is hij vrolijk en 's middags wordt hij dan moe. Dan zit je 's avonds met een biertje te praten en ineens komt de vraag op of ik iets voor die mensen kan doen. Ik organiseer nu dus iets dat al anderhalf jaar in mijn hoofd zit."
Doel van de actie van komend weekend in de kantine van SC 't Gooi is dus geld ophalen voor het goede doel. Wie 5 euro betaalt, speelt een potje tegen De Groodt. Verder is er op 9 maart nog een darttoernooi om geld in te zamelen, plus een loterij waar tientallen prijzen - waaronder een wedstrijdshirt van voetballer Toby Alderweireld en darter Michael van Gerwen - zijn te winnen. Het is de bedoeling dat Siem die dag het bedrag symbolisch krijgt overhandigd. De Groodt hoopt minimaal 2000 euro op te halen.
Belangrijkste vraag voor nu is of hij het 48 uur (per uur heeft hij vijf minuten pauze) gaat volhouden. "Normaal drink ik bij het darten wel een biertje. Dat ga ik nu niet doen. Alleen energydrinks. En vooraf goed rusten."