Van links naar rechts: Martin en Sharon van Mechelen en Joost van Gilse een paar maanden voor de bouwwerkzaamheden.
Van links naar rechts: Martin en Sharon van Mechelen en Joost van Gilse een paar maanden voor de bouwwerkzaamheden. Foto: Bastiaan Miché

In het historische Villa Duo Decimo komen vijftien luxe appartementen

In een karakteristiek en monumentaal gebouw aan de Vaartweg realiseert Vitus Bouwgroep het project Villa Duo Decimo: vijftien luxe appartementen.

hilversum Jarenlang was het eind negentiende eeuw gebouwde pand een internaat. Ook Radio Veronica was er met de afdeling Ledenadministratie en Gidsredactie gevestigd. Maar sinds het vertrek van de in 2009 failliet verklaarde The Entertainment Group van Marco Borsato stond dit historische gebouw leeg. "We kregen de tip om er eens te gaan kijken", vertelt Martin van Mechelen van Vitus Ontwikkeling. "En als je dit dan ziet, weet je meteen: hier kunnen we iets mee."

Aan tafel zitten naast Van Mechelen ook architect Joost van Gilse van bureau DENC en Sharon van Mechelen van Schuitema Makelaars, dat de verkoop van de vijftien appartementen - vier verschillende soorten woningen tussen de 88 en pakweg 150 vierkante meter - op zich neemt. Die verkoop verloopt overigens goed, zegt zij. De meeste woningen zijn al verkocht.

Al sinds 2016 zijn Vitus - onder meer bekend van de nieuwe woningen aan het Melkpad en de appartementen op de plek waar voorheen de Citybioscoop zat - en DENC druk doende met het eerste tekenwerk van het oorspronkelijke buitenverblijf aan de Vaartweg 89. Ook startte toen al het vooroverleg met de gemeente. Op Villa Duo Decimo, door de jongens van het internaat destijds gekscherend omschreven als 'Duocrazymo' zat namelijk nog altijd een bedrijfsbestemming en die moest uiteraard gewijzigd worden.
Na een lange procedure en meerdere bijeenkomsten met de buurtbewoners (onder meer over aantal parkeerplaatsen en privacy) kwam een paar dagen voor kerst vorig jaar het verlossende nieuws. En ook de huidige buurtbewoners zijn blij met de plannen, vertelt Van Mechelen, die het een 'upgrade' voor de wijk vinden.
Van Gilse is maar wat blij om aan dit project mee te mogen doen. "We hebben hier te maken met een monument plus nieuwbouw. Dat is spannend en ook best een lastige puzzel."
Het resultaat mag er wezen. Het voorste (monumentale) deel blijft intact. Ook het daar aanwezige trappenhuis blijft en boven elkaar komen er drie nagenoeg gelijke appartementen. Het achterste gedeelte wordt vanaf april gesloopt en daar komt iets nieuws - en qua volume ongeveer even groot - voor terug. Bij elkaar komen hier - verdeeld over drie soorten - twaalf appartementen. Daaronder komt ook een parkeerkelder met achttien plaatsen plus nog een aantal op het maaiveld voor bezoekers. De appartementen zijn energiezuinig en vooral in trek bij de wat jonge senioren wier kinderen het huis uit zijn en voor wie de woning nu te groot zijn, vertelt Sharon van Mechelen. "En als je voorheen in een villa woonde, denk je aanvankelijk dat 88 vierkante meter klein is. Maar als je eenmaal in die ruimte bent, blijkt dat enorm mee te vallen." Van Gilse vult aan: "De ligging is goed, vlak bij het centrum. "In het groen en op loopafstand van alle voorzieningen; een prachtige plek."

De nieuwe voorzijde.
De nieuwe achterzijde.