CDA: Het afschaffen van de koopzondag levert een fikse CO2-besparing op.
CDA: Het afschaffen van de koopzondag levert een fikse CO2-besparing op. Foto: Bastiaan Miché

Afschaffen koopzondag via klimaatdoelstellingen

HILVERSUM Schaf koopzondag af. Daardoor is de prikkel om met de auto naar het centrum te gaan weg en dat levert Hilversum op jaarbasis een CO2-reductie op van 5 kiloton. Dat is een besparing die de gemeente goed kan gebruiken, want zij loopt immers fors achter op de eigen ambities als het gaat om de energietransitie en verduurzaming. Dit voorstel van het CDA haalde het vorige week niet tijdens de raadsvergadering.

Met een glimlach op het gezicht moest wethouder Jan Kastje van Duurzaamheid toegeven dat de christendemocraten dit keer creatief te werk zijn gegaan. Via klimaatdoelstellingen proberen om de winkeltijdenverordening aan te passen. Het is algemeen bekend dat het CDA tegen de verruiming van de winkeltijdenverordening is. Op woensdag 6 juni 2018 besloot de meerderheid van de raad dat Hilversum 52 koopzondagen per jaar mag hebben. CDA, ChristenUnie en SP stemden tijdens de eerste vergadering met het nieuwe college tegen.

De gedachte achter de motie ‘Zomaar...5 kiloton per jaar’ is dat Hilversum een flinke sprong kan maken met de CO2-reductie. Het CDA verwijst naar een onderzoek van de Hanzehogeschool met doorrekeningen van maatregelen qua effect op de CO2-reductie. Het schrappen van de koopzondag levert landelijk 1 megaton op en vertaald naar de inwoners in Hilversum betekent dat een besparing van 5 kiloton. Dat is mooi meegenomen gezien de klimaatdoelstellingen van Hilversum. Daarin kan Hilversum best een zet in de rug krijgen. In de ambitie om tussen 2016 en 2020 100 kiloton CO2 minder uit te stoten heeft Hilversum zo’n 16 kiloton achterstand opgelopen.

Plaagstootjes

Deze creatieve handeling is volgens Kastje niet nodig. Hilversum gaat de doelstelling halen en zet daar alles voor in werking. "Is deze additionele besparing onvoldoende om het bed uit te komen voor deze GroenLinks-wethouder, zolang we onze doelstellingen maar halen", was de tegenvraag van CDA-raadslid Tjalke de Jong. "Dit college staat open voor allerlei creatieve suggesties om het klimaatprobleem op te lossen, alleen je hebt bij sommige ook een andere afweging te maken in relatie met andere belangen en doelen die je hebt", aldus Kastje.
Vlak na de vergadering gaven wethouder Arno Scheepers en de CDA-fractie elkaar nog wat plaagstootjes. De VVD’er concludeerde dat de christendemocraten aan selectief shoppen doen door wel met de auto naar de kerk te mogen op zondag, maar daarmee niet naar het centrum kunnen om te winkelen. Dat leidde tot het antwoord dat met de fiets naar het centrum niet kan omdat je de tweewieler nergens op een legale plek kwijt kunt. "Lopen, dat is echt duurzaam", counterde Scheepers nog.